Ройтерс: Неуспехите в борбата с корупцията намаляват подкрепата за ГЕРБ

сн. БГНЕС

България преодолява кризата в еврозоната с малко щети благодарение на строгата фискална политика и за сметка на бавния растеж и на един от най-ниските жизнени стандарти в ЕС, констатира агенция Ройтерс в анализ за политическите рискове пред България за 2013 година, цитиран от БТА и БГНЕС.

В същото време неуспехът на правителството да се пребори ефективно с корупцията намалява преднината на управляващата партия ГЕРБ пред опозиционната БСП в анкетите
преди парламентарните избори през юни, допълва анализът на световната информационна агенция. "Ройтерс" се позовава на неотдавнашни социологически проучвания, което сочат, че нито ГЕРБ, нито БСП ще спечелят абсолютно мнозинство на изборите през юни, а в парламента вероятно ще влязат пет партии.

Агенция коментира, че подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ е намаляла още и заради неуспеха в преодоляването на високата безработица, ниските доходи и корупцията, но неговата управляваща партия остава водеща политическа сила. "Провалът в номинирането на кандидат за Конституционния съд с безупречна репутация също накърни доверието в ангажимента на правителството към съдебните реформи", допълва "Ройтерс".

"Корупцията и организираната престъпност все още са проблем в България 20 години след края на комунистическото управление, като отблъскват инвеститорите, пречат на растежа и бавят влизането на страната в Шенгенското безвизово пространство", се казва в анализа.

Според агенцията, ако правителството успее да осъди високопоставен държавен служител за корупция, това би било знак за пазарите, че в страната може да се прави по-лесно бизнес.

"Колебанията относно изграждането на нова ядрена централа не помогнаха за увеличаването на популярността на ГЕРБ. План за АЕЦ "Белене“, смятана за начин за облекчаване на зависимостта на България от руската енергетика, беше отхвърлен през март. Сега той ще бъде подложен на референдум. Неотдавнашно проучване показа, че нито ГЕРБ, нито социалистите ще спечелят абсолютно мнозинство през юни, а пет партии вероятно ще получат представителство в парламента", се казва в анализа.

"Ройтерс" съветва читателите си да наблюдават България заради рисковете слабата икономика и лошата реклама около Белене да намалят рейтингите на Борисов и да го тласнат към популистки мерки като увеличаване на държавните разходи. Политическото напрежение е малко вероятно да доведе до предсрочни избори, но може да увеличи лихвите по заемите за страната, се казва в анализа.

"Ройтерс" припомня, че прогнозите са растежът да бъде около 1% тази година спрямо 6%-7% преди икономическата криза през 2009 г, жизненият стандарт остава далеч под този на останалите държави членки на ЕС. "Правителството успя да задържи дефицита си на едно от най-ниските нива в съюза - 1,3% от БВП, и сега може да увеличи пенсиите след тригодишно замразяване", допълват от "Ройтерс".

Агенцията за икономически анализи съветва инвеститорите да наблюдават дали в година на избори правителството ще може да се въздържи от разточително харчене, което може да увеличи фискалния дефицит и рисковете за обвързаната с еврото местна валута.

Споделяне

Още по темата

Още от България