Ройтерс: Полският премиер Доналд Туск е фаворит за председател на Европейския съвет

Доналд Туск

Полският премиер Доналд Туск се очертава като явен фаворит за ключовия пост на председател на Европейския съвет на специалната среща на върха в събота, съобщи Ройтерс, позовавайки се на няколко източника, запознати с процеса на подбор.

Ако се потвърди, назначаването му да председателства и направлява срещите на европейските лидери за определяне на политиката ще е победа за 10-те бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към ЕС преди десет години, които настояват един от висшите постове да получи кандидат от техния район. Това ще утвърди също Полша като важен фактор в 28-членния съюз редом със страни основателки като Франция и Германия, отбелязва Ройтерс.

Петдесет и седем годишният проевропеец и десноцентрист Туск не е потвърждавал публично, че е претендент. Той избегна вчера обсъждането на бъдещето, когато обяви пред полския парламент програма за увеличаване на социалните придобивки в светлината на общите избори догодина.

Два източника от Брюксел посочиха, че настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който ръководи и подготвя срещите на върха на съюза, ще предложи Туск на лидерите в рамките на сделка, която ще се договаря в телефонни разговори днес и утре.

"Ван Ромпой ще разговаря днес с лидери от ЕС и ако никой не е против Туск, ще има споразумение", каза участник в процеса, пожелал анонимност.

Високопоставен източник от партията на Туск "Гражданска платформа" каза за Ройтерс вчера, че има различни възможни варианти за министър-председател, "включително ако Туск поеме един от най-важните постове в Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?