Ройтерс: Предизборният щаб на Тръмп е имал най-малко 18 неразкрити контакта с руснаци

Обсъждано е установяването на неофициален канал за комуникация между Тръмп и руския президент Путин

Виктор Медведчук и Владимир Путин

Майкъл Флин и други съветници на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп са имали контакти с руски служители и други лица, свързани с Кремъл, при най-малко 18 телефонни разговора и имейла през последните седем месеца на кандидатпрезидентската надпревара в САЩ миналата година, заявиха запознати с въпроса настоящи и бивши американски служители, цитирани от Ройтерс.

Шест от неразкритите досега контакти са били телефонни разговори между руския посланик в САЩ Сергей Кисляк и съветници на Тръмп, включително Флин, който беше първият президентски съветник по националната сигурност.

Разговорите между Флин и Кисляк са се увеличили след изборите на 8 ноември. Двамата са обсъждали установяването на неофициален канал за комуникация между Тръмп и руския президент Владимир Путин, при който да се заобиколи американският бюрократичен апарат в областта на националната сигурност, смятан и от двете страни за враждебен към подобряването на отношенията.

През януари правителството на Тръмп първоначално отрече каквито и да е контакти с руски служители по време на кампанията през 2016 г. Впоследствие Белият дом и съветници на кампанията потвърдиха четири срещи между Кисляк и сътрудници на Тръмп през този период.

Източниците, цитирани от Ройтерс, казаха, че не са открили доказателства за нередности или тайно съглашение между кампанията на Тръмп и Русия в прегледаните досега комуникации. Разкритието обаче може да засили натиска върху Тръмп и неговите сътрудници да представят пред ФБР и Конгреса пълен отчет за контактите с руски служители и други лица, свързани с Кремъл, по време на изборите през 2016 г. и непосредствено след тях.

Осемнайсетте телефонни разговора и електронни съобщения са били осъществени между април и ноември миналата година, когато бяха извършени хакерски атаки, които според американското разузнаване са били част от кампания на Кремъл за дискредитиране на гласуването и оказване на влияние върху резултата от изборите в полза на Тръмп срещу неговата съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Тези обсъждания са били съсредоточени върху подобряването на американско-руските икономически отношения, влошени заради наложените на Москва санкции, сътрудничеството в борбата с групировката "Ислямска държава" в Сирия и възпирането на водещия все по-настъпателна политика Китай.

Членове на комисиите по разузнаване на Сената и Камарата на представителите са отишли в ЦРУ и Агенцията за национална сигурност, за да прегледат материали, свързани с контактите на сътрудници на кампанията на Тръмп с руски служители и други хора, свързани с Путин.

Освен шестте телефонни разговора с Кисляк, разкритите комуникации включвали още 12 телефонни разговора, имейла или текстови съобщения между руски служители или хора, смятани за близки до Путин, и съветници на кампанията на Тръмп.

Един от тези контакти е бил с украинския олигарх и политик Виктор Медведчук. Не е ясно с кого от кампанията на Тръмп е имал контакт Медведчук, но сред обсъжданите теми е било сътрудничеството между САЩ и Русия. Путин е кръстник на дъщерята на Медведчук.

Медведчук отрече да е имал контакти с когото и да било от кампанията на Тръмп.

Участници в предишни предизборни кампании казаха, че някои контакти с чуждестранни служители по време на кампанията не са необичайни, но броят на взаимодействията на сътрудници на Тръмп с руски служители и други хора, свързани с Путин, е бил необичайно голям.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?