Ройтерс разкри нелегална борса в САЩ за изоставяне на осиновени деца

В САЩ съществува практика осиновени деца да се предават чрез обяви в интернет без контрол от страна на държавата, свидетелстват данни от разследване на агенция Ройтерс.

В хода на разследването, продължило повече от половин година, журналистите са установили, че американски семейства прибягват до практиката да се избавят от осиновени от тях деца, повечето от които са родени извън САЩ. Децата биват предадени на други родители благодарение на опростена процедура, за която се предполага, че би трябвало да се използва само за временно попечителство. Тя не изисква да се спазват формалности и се заключава само в подписването на договор за опека.

На сайтовете за обяви на Yahoo! и в социалната мрежа Facebook съществуват няколко групи, в които семейства, желаещи да се разделят от приемните им деца, дават обяви с предложения за тяхното осиновяване. Ограничавайки се с подписване на договор за опека, участниците в групите не прибягват до услугите на социалните служби и адвокати. Поради тази причина често приемните родители дават децата на съвършено непознати хора, които виждат за пръв път.

Една от историите за подобно осиновяване е за 16-годишно момиче от Либерия, което приемните родители дават на семейство, лишено от родителски права над собствените му биологични деца. Друга публикация от разследването, състоящо се от 5 части, разказва за съдбата на руското момиче Инга, осиновено в САЩ през 1997 г. на 12 години. След като приемните родители на детето разбират, че то не се справя и има психологически отклонения (момичето страда от депресия, не умее да чете и пише), решават да му намерят нови родители. Инга сменя няколко семейства, като в редица случаи е подложена на сексуално насилие. Впоследствие момичето е поето от държавните институции.


Според авторите на разследването, най-често жертви на схемата са ставали деца от Русия, Китай, Етиопия и Украйна. Става дума за над 5 хиляди случая по време на петгодишното съществуване на подобни услуги, показва разследването на Ройтерс.

Възрастта на децата, опеката над които се предава без контрол от страна на държавата, в повечето случаи варира между 6 и 14 години.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?