Военното учение в Черно море се отлага с един ден заради лошо време

Ройтерс: САЩ демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО

Американският ескадрен миноносец "Тракстън"

Военноморското учение на САЩ, България и Румъния се отлага с един ден заради лошото време в западната част на Черно море, съобщи българското Министерство на отбраната във вторник.

 

И трите страни отричат каквато и да е връзка с напрежението в Украйна, но агенция Ройтерс коментира, че с маневрите САЩ ще демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО близо до границата с Русия.

 

Това са първите общи военни учения в района, откакто Кремъл се намеси в Украйна. САЩ ще участват с ескадрения миноносец "Тракстън", България - с фрегатата "Дръзки", а Румъния с три кораба. 

Външният министър Кристиан Вигенин от своя страна коментира пред Дойче веле, че е "илюзорно да се смята, че един американски боен кораб, навлязъл в Черно море, може да представлява някаква заплаха за Русия и руския Черноморски флот".

 

"В случая става въпрос за отдавна планирани маневри и много скоро този кораб отново ще напусне Черно море. Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия", каза Вигенин.

 

Същевременно на север, в полската военновъздушна база Ласк, пристигат американски изтребители, които също ще участват в съвместни учения. Очаква се днес базата да бъде посетена от полския президент Бронислав Коморовски.

 

САЩ подчертаха, че и едните, и другите маневри са били планирани преди украинската криза, но те са и израз на подкрепа за членките на НАТО, неспокойни, че щом Русия е готова да се намеси в Украйна, те може да са следващите. Ученията показват, че засега именно Вашингтон е начело на международната реакция срещу действията на Русия в Украйна, а Европейският съюз, затруднен от изискването за консенсус между членовете си, се държи не толкова смело.

 

В Полша - верен съюзник на САЩ, който още не е забравил десетилетията на съветското господство по времето на Студената война - официални лица заявиха, че размахът на вонновъздушните учения е бил засилен като реакция на руската намеса в Крим.

 

Вчера полският министър на отбраната Томаш Шемоняк каза в обект на полската противоракетна отбрана, разположен недалеч от Калининград, където е базиран руският Балтийски флот, че първоначално е било предвидено ученията да са по-малки, с участието само на транспортна авиация. Но след събитията около Крим Варшава е поискала от Пентагона да изпрати не транспортни самолети, а изтребители. Тази седмица в Полша ще пристигнат не по-малко от 12 самолета Ф-16 с 300 военни.

 

Очаква се Великобритания да изпрати разузнавателен самолет във въздушното пространство на Полша и Румъния, който ще патрулира край границите на Украйна. По-рано бе съобщено, че Съветът на НАТО е решил да започнат редовни полети на специалните самолети за радиолокационно разузнаване АУАКС, които да следят положението на Кримския полуостров и цяла Украйна. Машините ще излитат от две бази - английската "Уодингтън" и германската "Гайленкирхен".

Самолет Е-3А АУАКС на НАТО извършва полет във въздушното пространство на Румъния по предварително определени маршрути и зони съгласно решение на Северноатлантическия съвет, съобщи по-късно във вторник румънското министерство на отбраната, цитирано от Аджерпрес. Според министерството полетът е част от планирано учение, което се извършва периодично и чиято цел е поддръжка на силите и
средствата на въздушната полиция.

Самолетите АУАКС летят на височина над 9000 м, имат обсег на действие на радара от 312 000 квадратни километра и могат да откриват нисколетящи цели, посочва Ройтерс.
Украйна не е членка на НАТО, но руската намеса в Крим притесни съседните страни, включително членките на алианса, които бях под влиянието на Съветския съюз, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?