Военното учение в Черно море се отлага с един ден заради лошо време

Ройтерс: САЩ демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО

Американският ескадрен миноносец "Тракстън"

Военноморското учение на САЩ, България и Румъния се отлага с един ден заради лошото време в западната част на Черно море, съобщи българското Министерство на отбраната във вторник.

 

И трите страни отричат каквато и да е връзка с напрежението в Украйна, но агенция Ройтерс коментира, че с маневрите САЩ ще демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО близо до границата с Русия.

 

Това са първите общи военни учения в района, откакто Кремъл се намеси в Украйна. САЩ ще участват с ескадрения миноносец "Тракстън", България - с фрегатата "Дръзки", а Румъния с три кораба. 

 

Външният министър Кристиан Вигенин от своя страна коментира пред Дойче веле, че е "илюзорно да се смята, че един американски боен кораб, навлязъл в Черно море, може да представлява някаква заплаха за Русия и руския Черноморски флот".

 

"В случая става въпрос за отдавна планирани маневри и много скоро този кораб отново ще напусне Черно море. Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия", каза Вигенин.

 

Същевременно на север, в полската военновъздушна база Ласк, пристигат американски изтребители, които също ще участват в съвместни учения. Очаква се днес базата да бъде посетена от полския президент Бронислав Коморовски.

 

САЩ подчертаха, че и едните, и другите маневри са били планирани преди украинската криза, но те са и израз на подкрепа за членките на НАТО, неспокойни, че щом Русия е готова да се намеси в Украйна, те може да са следващите. Ученията показват, че засега именно Вашингтон е начело на международната реакция срещу действията на Русия в Украйна, а Европейският съюз, затруднен от изискването за консенсус между членовете си, се държи не толкова смело.

 

В Полша - верен съюзник на САЩ, който още не е забравил десетилетията на съветското господство по времето на Студената война - официални лица заявиха, че размахът на вонновъздушните учения е бил засилен като реакция на руската намеса в Крим.

 

Вчера полският министър на отбраната Томаш Шемоняк каза в обект на полската противоракетна отбрана, разположен недалеч от Калининград, където е базиран руският Балтийски флот, че първоначално е било предвидено ученията да са по-малки, с участието само на транспортна авиация. Но след събитията около Крим Варшава е поискала от Пентагона да изпрати не транспортни самолети, а изтребители. Тази седмица в Полша ще пристигнат не по-малко от 12 самолета Ф-16 с 300 военни.

 

Очаква се Великобритания да изпрати разузнавателен самолет във въздушното пространство на Полша и Румъния, който ще патрулира край границите на Украйна. По-рано бе съобщено, че Съветът на НАТО е решил да започнат редовни полети на специалните самолети за радиолокационно разузнаване АУАКС, които да следят положението на Кримския полуостров и цяла Украйна. Машините ще излитат от две бази - английската "Уодингтън" и германската "Гайленкирхен".

Самолет Е-3А АУАКС на НАТО извършва полет във въздушното пространство на Румъния по предварително определени маршрути и зони съгласно решение на Северноатлантическия съвет, съобщи по-късно във вторник румънското министерство на отбраната, цитирано от Аджерпрес. Според министерството полетът е част от планирано учение, което се извършва периодично и чиято цел е поддръжка на силите и
средствата на въздушната полиция.

Самолетите АУАКС летят на височина над 9000 м, имат обсег на действие на радара от 312 000 квадратни километра и могат да откриват нисколетящи цели, посочва Ройтерс.
Украйна не е членка на НАТО, но руската намеса в Крим притесни съседните страни, включително членките на алианса, които бях под влиянието на Съветския съюз, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?