Ройтерс: Варшава прави отстъпки от съдебната си реформа, за да успокои ЕС

Полският Сейм заседава

Долната камара на полския парламент одобри промени в съдебната реформа в опит да успокои безпокойството на Европейския съюз, че върховенството на закона в Полша може да бъде отслабено, предаде Ройтерс.

След двегодишна конфронтация между Полша и по-либералните страни основателки на ЕС полските управляващи се съгласиха да направят някои отстъпки по отношение на съдебната реформа.

Европейската комисия даде сигнал, че много скоро може да бъде постигнато споразумение.

 

Това означава, че ЕС е готов да свали от дневния ред заплахата за наказване на Полша чрез процедура, при която може да се стигне до временно отнемане на правото ѝ на глас в общността.

Полша също така може да понесе загуби, защото някои страни членки настояват предоставянето на финансиране от ЕС в бъдеще да бъде в зависимост от зачитането на демократичните ценности като върховенство на закона и съдебна независимост.

Първият председател на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф обаче каза, че предложените от управляващата партия "Право и справедливост" отстъпки са "илюзорни".

"Предложените промени . . . не служат на целта за уреждане на продължаващия спор за върховенството на закона. Не засягат най-спорните въпроси", заяви тя.

Очаква се в петък горната камара на парламента да одобри новите правила. След това президентът Анджей Дуда има три седмици, за да ги подпише или да им наложи вето.

Партията "Право и справедливост" смята промените в съдебната система за основен елемент в програмата ѝ за реформи. Според управляващите реформата е от решаващо значение за това да направи съдилищата по-ефективни и справедливи.

Полският външен министър Яцек Чапутович каза, че същността на реформата няма да се промени.

 

"Право и справедливост" обаче иска да затопли отношенията с Брюксел преди поредица от избори тази и следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа