Ройтерс: За българите проблем е оцеляването, а не храните-мутанти

Българите са толкова бедни, че проблем им е ежедневното оцеляване, а не дали ядат генномодифицирани храни, пише в сряда Ройтерс в електронния си сайт за еко-новини Планет Арк по повод гласувания вчера в Народното събрание закон за генномодифицираните организми. Той забранява повечето от досега засажданите в страната генномодифицирани култури с оглед на предстоящото ѝ присъединяване към ЕС, където те са забранени.

В миналите години в България се правеха експерименти с генномодифицирани тютюн, рози, грозде и други култури, но напоследък, площите с тях намаляват, защото страната иска да се хареса на Европейския съюз, се казва в материала. Споменава се, че генномодифицирани царевица и пшеница ще продължават да се засяват, само че това ще бъде под контрол.

Природозащитници изразяват опасение, че българските селяни могат да продължат тайно да отглеждат генномодифицирани продукти и да хранят с тях животните си, с което генните мутанти ще продължат да влизат в хранителната верига.

Въпросът за генномодифицираните храни никога не е предизвиквал особени дебати в България, където средната заплата е най-ниската сред членките и кандидатките за членки на ЕС, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?