Рокада насред разпределяне на 1.5 млрд. лв. агросубсидии

Рокада насред разпределяне на 1.5 млрд. лв. агросубсидии

Десислава Танева се връща в решаващ за земеделското министерство момент и се очаква още в сряда парламентът да одобри назначението ѝ.

Същият ден 15 май изтича срокът за подаване на заявления от земеделците за директните плащания за Кампания 2019. Тази година тя закъсня с повече от месец и половина и се очаква срокът ѝ да бъде удължен с една седмица. Кампанията е важна за разпределянето на субсидията от над 1.5 млрд. лева за фермерите през тази година.

Очакванията на фермерите са Танева да влезе с летящ старт в земеделското министерство и да реши проблемите, оставени от предшественика ѝ Румен Порожанов. Той влезе в конфронтация с дребните фермери, производителите на биопродукти, плодове, зеленчуци и пчелари. Браншът не го харесваше, защото според него защитаваше само интересите на едрите фермери и се държеше надменно с дребните. Баба Дора, с избитите козички преди година, така и не получи нови животни въпреки обещанието на Порожанов.

Макар Десислава Танева като земеделски министър във втория кабинет на Бойко Борисов да върна Порожанов за шеф на фонд "Земеделие" в края на ноември 2014 г., двамата имат разминавания по основни агрополитики.

При встъпването си в длъжност като министър на земеделието в началото на ноември 2014 г. Танева обяви, че ще насърчи секторите, които останаха пренебрегнати по време на първия програмен период на България в ЕС 2007 – 2013 г. Така тя заложи на биологичното земеделие и на подкрепата за животновъдството и растениевъдството. Танева въведе обвързаното подпомагане за производителите на плодове и зеленчуци, което увеличи субсидиите им.

Нейният екип обаче заложи бомба със закъснител по агроекологичните плащания по ПРСР 2014 – 2020, заради схемите за сеитбооборота и защитените видове птици, които изчерпаха ресурса по агроекологичните плащания. За да се осигури пари за тях, екипът на Порожанов удари дребните биофермери чрез свърхизисквания и контрол. Това доведе до недоволство сред биопроизводителите, които поискаха оставката му още преди да избухнат скандалите за къщите за гости, декларацията му пред КПКОНПИ и имотните придобивки на жена му Веска.

Порожанов и Танева имат различни мнения за опазване на горите и поземлените отношения. Кодексът за поземлените отношения, разработен по времето на Танева, беше наречен "изключителна боза" от Порожанов. Той не продължи и политиката на Танева за изкупуване от държавата на малки частни гори с цел да се съхрани и опази българската гора.

При напускането на поста на министър на земеделието през януари 2017 г. Десислава Танева декларира, че не е изпълнила нито една политическа поръчка и се гордее с това.

С днешна дата нито един от екипа ѝ не е в земеделското министерство. Заместник-министрите на земеделието от квотата на "Обединени патриоти" най-вероятно ще запазят постовете си, но няма яснота дали ще останат тези, свързани с Порожанов. Очакванията са те да бъдат освободени.

С връщането си в Министерството на земеделието 47-годишната Танева ще освободи поста на председател на парламентарната комисия по земеделие.

Тя е завършила висше икономическо образование в УНСС. От 1997 г. е изпълнителен директор на "Мел инвест холдинг" АД и дъщерни дружества. Година по-късно е обявена за бизнес дама на 1998 година. От учредяването на ГЕРБ е областен координатор за Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет в Сливен. Избирана е за депутат от ГЕРБ в 41, 42, 43 и 44-тото Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?