Въпреки официалната версия за напускане заради лечение

Рокади на върха на БЕХ заради "Южен поток" и VІІ реактор

Жаклен Коен поема временно холдинга

Рокади на върха на БЕХ заради "Южен поток" и VІІ реактор

Жаклeн Коен поема временно поста изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) на мястото на титуляра Иван Йончев. Изненадващата новина за поредната промяна по върховете на държавната енергетика бе обявена в четвъртък, дни преди планираната оставка на правителството.

 

Жаклен Коен е в борда на АЕЦ "Козлодуй" и е имал бизнес отношения с "Мултигруп" на Илия Павлов и фонд на скандалния предприемач Валентин Моллов.

 

Официалното съобщение на БЕХ цитира официално обявения от Йончев мотив за оттеглянето му – предстоящо постъпване в болница, което ще му попречи за дълго да изпълнява ангажиментите си.

 

Източници от енергийния сектор обаче усилено коментират, че истинските причини за тази неотложна смяна са свързани с мощните турбуленции в енергийния сектор около двата големи проекта - за строежа на "Южен поток" и VІI реактор на АЕЦ "Козлодуй".

 

Според едната версия Йончев си е тръгнал заради отказ да разпише изплащане на авансови суми по уж спрения проект за строежа на газопровода "Южен поток". Другата версия е, че се цели ускоряване на подписването на акционерното споразумение за участието на американската "Уестингхаус" в строежа на бъдещия VІI блок на АЕЦ "Козлодуй". Макар неофициално да се твърдеше, че БЕХ бави разрешението за подписването на документа, се оказа, че такова вече е дадено от страна на холдинга и се чака само съгласието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

Според източници на Mediapool в сряда се е разиграл голям скандал, след като Йончев бил подложен на натиск от представители на правителството да извърши преводи на суми за реализацията на "Южен поток", чийто размер обаче не се уточнява. Той отказал, тъй като това би влошило допълнително положението на държавата, срещу която вече има заведена наказателна процедура от ЕК заради неспазване на европейските правила, включително за избора на строител на българското трасе.

 

На думи България е спряла "Южен поток", след като премиерът Пламен Орешарски обяви през юни, че дейностите се замразяват. Няма обаче никакви доказателства, че това реално се е случило, докато правителството се опитва да убеди ЕК, че греши в преценките си, а външният министър на Русия Сергей Лавров дойде да разговаря с българския премиер две седмици преди датата, на която Орешарски каза, че ще подаде оставка.

 

Други източници на Mediapool твърдят, че Йончев е бил натискан и да смени фирмата строител на българското трасе и вместо "Стройтрансгаз" на руския бизнесмен Генадий Тимченко, срещу когото има наложени санкции от страна на САЩ, дейностите да се извършват от дъщерната на "Газпром" – "Центргаз". Това обаче би било също толкова спорна процедура, колкото и изборът на "Стройтрансгаз", срещу който се обяви Брюксел.

 

Поради липсата на каквато и да е публична информация за случващото се около "Южен поток", подобно развитие на събитията около проекта не могат да бъдат отхвърлени.

 

Другият проект, около който управляващите предпочитат да мълчат, е за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Твърди се, че намеренията на правителството са подготвяното акционерно споразумение с "Уестингхаус"да бъде подписано бързо, преди Орешарски да подаде оставка на 23 юли.

 

Споразумението предвижда американската компания да получи 30 на сто от бъдещия ядрен реактор, да осигури своята част от капитала, който се оценява на 1 млрд. долара, както и финансиране, което се очаква да струва 5 - 6 млрд. долара. Не е ясно обаче дали това е базова цена или подлежи на ескалация, което означава, че реално сумата би била по-голяма. Година преди пускането на блока в експлоатация американската компания ще си тръгне, като за участието си дотогава ще бъде обезщетена за осигурените инвестиции в ядрения реактор с лихвите.

 

Според информирани източници целта била акционерното споразумение да се подпише от БЕХ, без да се налага санкция от принципала - министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Макар Стойнев да е идеологът за строежа на VІІ блок, той не искал пряко да се ангажира с проекта предвид предстоящата му битка за лидерското място в БСП, овакантено от Сергей Станишев.

 

Макар частният бизнес на Жаклeн Коен през изтеклите години да е свързан с фирми, близки до ДПС, твърденията са, че сега Коен е "спуснат" за директор като човек на Станишев и доколкото идва директно от АЕЦ "Козлодуй", се смята, че целта е да осигури позиции строеж на новия ядрен реактор.

 

Дали тези предположения са основателни, засега може само да се гадае, предвид непрозрачната работа на БЕХ. От година насам холдингът обявява за търговска тайна основна информация по многомилиардните проекти за "Южен поток" и VІІ блок, за които нито има икономическа обосновка, нито се знае колко реално ще струват на холдинга, който вече има дълг за 500 млн. евро по облигационен заем.

 

Официалните мотиви за оттеглянето на Йончев, които цитира БЕХ, нямат нищо общо с досегашната му дейност. "След провеждането на редица консултации с лекари, те единодушно ми препоръчаха да се подложа на операция. Тъй като възстановяването ми се очаква да продължи дълго време и това ще доведе до невъзможност да изпълнявам пълноценно служебните си задължения, подадох заявление до министъра на икономиката и енергетиката да ме освободи от заеманата длъжност", обяснява бившият вече шеф на холдинга.

 

По неофициална информация той действително е имал нужда от лечение, но то е можело да изчака оставката на това правителство.

 

Йончев уточнява, че договорът му е прекратен на 9 юли по взаимно съгласие.

 

"След пълното ми възстановяване ще продължа да работя по реализирането на стратегическите проекти, по които БЕХ работи, сред които несъмнено е и изграждането на нова ядрена мощност – VІI блок на АЕЦ "Козлодуй", казва Йончев в писмото си.

 

В съобщението на енергийния холдинг се допълва, че със същия протокол, с който е прекратен договорът на Йончев, за член на директорския съвет на БЕХ е избран Жаклeн Коен, считано от датата на вписване на решението в Търговския регистър.

 

Жаклен Коен стана член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" през декември миналата година. Изборът му начело на БЕХ потвърждава информациите, че кабинетът бърза с подписването на акционерното споразумение с американската "Уестингхаус" за изграждането на VІI блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000.

 

Решение на съвета на директорите на БЕХ за подписване на договора за придобиване на 30 процента от бъдещата ядрена мощност до въвеждането ѝ в експлоатация от страна на "Уестингхаус" се очакваше да бъде взето още тази седмица, за да може идната да бъде парафирано споразумението.

 

В допълнение към прессъобщението на БЕХ по-късно Йончев посочва, че проектът на споразумение е преминал съответните корпоративни процедури в АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ и се очаква утвърждаване от страна на принципала.

 

Неясно остават обаче действията на БЕХ като акционер в проекта за строеж на газопровода "Южен поток", след като срещу страната ни бе образувана наказателна процедура

 

57-годишният Коен е държал 50% от акциите във фирмата "БТ Ем Джи", която се е занимавала с търговско посредничество. Един от съдружниците му там - Иван Колев, пък е бил сред управляващите на знаковия навремето "Приватизационен фонд Мултигрупелит", редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов.

 

Според Търговския регистър е притежавал фирмите "Маген" и "Коен и Ко", но те вече са собственост на Мариана Канчева. Бил е управител и на фирмата за търговия с електроенергия "Елтрейд 2010"

 

Той фигурира и сред управляващите на несъществуващия вече "Приватизационен фонд Никотиана - БТ" заедно с бившия шеф на "Булгартабак – Холдинг" от преди приватизацията му Иван Биларев. В миналото Коен е ръководел и "Ем Еф Ай-Турс", която е била собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп" на нашумелия в зората на прехода предприемач Валентин Моллов. Бил е и управител на фирма "Тризет", която е била акционер в "Елкабел" на бизнесмена Фуат Гювен, в чиято D-Банк са били парите на "Булгаргаз" за определен период от време.

 

Това е третата смяна на шефа на БЕХ от миналото лято, когато бе махнат Михаил Андонов, а постът му бе зает от Боян Боев, който обаче през декември стана шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и бе заменен от Йончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес