Рокади на върха на “Булгаргаз холдинг”

Рокади на върха на “Булгаргаз холдинг”
Главният изпълнителен директор на “Булгаргаз холдинг” Кирил Гегов е подал оставка от поста и тя е била приета от Съвета на директорите на заседание в понеделник, съобщиха от компанията ден по-късно. Гегов, който от близо десет години ръководи газовото дружество, остава член на управата на дружеството, но мястото му се заема от досегашния изпълнителен директор Любомир Денчев.

Мотивите на Гегов за напускането били дългогодишната работа в дружеството и постигането на целите му.

Заради освобождаването на Гегов се променя и структурата на управление на холдинга и вече той ще се ръководи от един главен изпълнителен директор,а не от двама – главен и един изпълнителен.

Оставката на Гегов идва след като приключи преструктурирането на компанията в холдинг, под чиято шапка са доставките и търговията с природен газ и проектът за газопровод до Европа “Набуко”. Досегашният главен изпълнителен директор напуска поста три месеца след подписването на новия 30-годишен договор с руския монополист “Газпром”, предвиждащ вдигане на цените и постепенно премахване на бартера газ вместо транзитни такси. Тази сделка отначалото на годината се поема от дъщерната “Булгаргаз”, чието ръководство пое Димитър Гогов, който взе активно участие в предоговарянето на газовия договор с руснаците.

Повишението на Денчев, който представлява компанията в проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, става в момент, в който се активират дейностите по българо-руско-гръцката тръба след подписването на тристранното споразумение за сформирането на проектната компания за нефтопровода на 15 март. “Булгаргаз” засили своите позиции в проекта, след като в началото на март от българското дружество за строежа на петролопровода бе извадена частната “Фронтиер” и дяловете бяха поделени между газовата компания и държавната “Техноекспортстрой”, която участва в концесията за магистрала “Тракия”.

Споделяне

Още от Бизнес