Рокади по върховете на държавната енергетика

Снимка: БГНЕС

Промени в ръководствата на държавните АЕЦ "Козлодуй", "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Булгаргаз" е направил техният собственик – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ). Целта е подобряване на управлението и стабилизирането на финансовото състояние на дружествата, аргументират се от БЕХ в прессъобщение до медиите.

Рокадите идват десетина дни след назначаването на служебното правителство на Огнян Герджиков и след поемането на Министерството на енергетиката от бившия шеф на "Булгаргаз "Николай Павлов. Тогава Павлов заяви, че със сигурност шефът на БЕХ Петьо Иванов запазва поста си, а с всички останали бивши негови колеги предстоят срещи, след които ще реши дали ще има промени в управите на дружествата от групата на БЕХ.

Както става ясно от съобщението във вторник, постовете си запазват всички шефове в дъщерните дружества на енергийния холдинг, освен "Булгаргаз", където резонно е избран нов изпълнителен директор на мястото на Павлов. Постът се заема от 31-годишния Стоян Янчев, който е избран да влезе в брода на 31 януари. Това е първи досег на Янчев с държавната енергетика. Досега е бил съдружник в благоевградската фирма "Ай-Кепитъл", но вече е прехвърлил дела си на Венка Янчева, която явно ме у роднина. Притежавал е и регистрираното също в Благоевград дружество "Спарта Кепитъл Партньрс", което също е прехвърлено на Венка Янчева.

От управата на ядрената централа е освободен дългогодишния член Жаклен Коен, който през февруари 2016 г. бе отстранен от ръководната длъжност в БЕХ и мястото му бе заето от Петьо Иванов, но остана в борда на АЕЦ "Козлодуй". Сега Петьо Иванов заменя Коен и в управата на ядрения оператор.

Смяна е извършена и в съвета на директорите на НЕК, където влиза назначеният в края на миналата седмица за зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков, който преди това бе председател на Българската федерация на индустриалните консуматори на електроенергия. Той става председател на управата на мястото на Христо Георгиев

Промените при "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй" вече са вписани в Търговския регистър, заявлението за НЕК в момента се обработва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?