Рокади в БДЖ до края на март, загубите вече надхвърлят 716 млн. лв.

До края на март ще са ясни кадровите промени в ръководството на БДЖ, чиито загуби вече надхвърлят 716 млн. лв. Това съобщи министърът на транспорта Кристиян Кръстев при представянето на екипа си.

Кредитен съвет с консултативни функции ще подава точна и актуална информация за състоянието на холдинга. Той се създава като превантивна мярка кредиторите да не предявяват искове срещу БДЖ и така да се стопира приватизацията на “БДЖ Товарни превози”, стана ясно от думите на министър Кръстев.

Работим по оздравяването на дружеството, но не очаквайте “чудеса от храброст” в рамките на три месеца, колкото е мандатът на служебния кабинет, каза Кристиан Кръстев. В началото на февруари Софийският градски съд наложи запор върху дялове от капитала на БДЖ “Товарни превози” по искане на “Депфа банк”.

Рокади по върховете

Рокадите в БДЖ ще станат ясни, след като транспортният министър ги обсъди с всички заинтересовани страни. Той вече е разговарял със синдикатите и Световната банка, а в понеделник ще има среща и с двама от най-големите кредитори на дружеството.

Докато нямам напълно ясна визия за промените в ръководството на БДЖ, няма да давам коментар. Когато си изясня какви ще бъдат те, ще съобщя официално“, посочи министър Кръстев. Той уточни, че още докато е бил зам.-министър и е отговарял пряко за БДЖ, е разговарял с бившия транспортен министър Ивайло Московски, че трябва да бъдат направени структурни промени в ръководството на железницата. “Още тогава виждах известни пропуски“, каза Кръстев, без да посочи какви.

Според информация, тиражирана в общественото пространство, “остри рокади“ в управленските постове в жп превозвача ще има в близките две седмици. Споменават се имената на председателя на директорския борд Владимир Владимиров и на изпълнителния директор Велик Занчев.

Транспортният министър нито потвърди, нито отрече, че ще ги маха. Уточни единствено, че финансовият директор на БДЖ Филип Алексиев ще остане на поста си, защото му имал доверие.

Кредитен съвет

Кредитен съвет ще подпомага оздравяването на холдинга. “Новосъздаденият кредитен съвет ще е с консултативен характер и няма да има управленски функции”, каза Кристиан Кръстев. По думите му основната задача на съвета ще бъде да подава точна и актуална информация за състоянието на “Холдинг БДЖ“ до всички негови кредитори, които не са никак малко.

БДЖ има дългове към германската финансова институция KfW за купуването на мотрисите “Сименс”, както и по стари заеми със Световната банка и фондовете “Еурофима І” и “Еурофима ІІ”.

Отделно има два облигационни заема. Първият облигационен заем за 35 млн. евро е от Пощенска банка и “Депфа банк”. Плащането по този облигационен заем “незнайно защо” е спряно, малко преди да бъде изплатен през 2011 г. и оттогава няма плащания по него, каза министър Кръстев. Така са се натрупали допълнителни лихви и в момента задълженията по него са около 6 млн. лв., допълни той.

Вторият облигационен заем от 35 млн. евро е теглен от пет банки - “Дексия”, “КА Финанц”, “БНП Париба”, Корпоративна търговска банка и “Дъ Банк оф Ню Йорк Мелън”.

Трябва да сме наясно какво става с БДЖ, защото бях много обезпокоен от сигналите, които получих от големите кредитори”, каза министър Кръстев. 

Нови спални вагони

Новите 30 спални вагони, които държавата закупи от Турция, се очаква да пристигнат у нас до края на март, каза транспортният министър.

Първоначалните планове бяха тези спалните мотриси да влязат в експлоатация още през лятото на 2012 г. После пускането им бе отложено за ранната есен на миналата година, сега очакванията са най-после за новия туристически сезон да влязат в експлоатация.

Екипът на министъра

Албена Лазарова е новият заместник-министър на транспорта. Тя ще отговаря за железопътни, автомобилния, въздушния и водния транспорт. Лазарова е парламентарен секретар от 2005 г. на Министерството на транспорта и е сменила трима министри.

Валери Борисов ще продължи да заема поста на заместник-министър с ресор информационни технологии и съобщения.

Началник на кабинета на транспортния министър е Нина Тодорова, която има дългогодишен опит в областта на дипломацията и държавната администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?