Рокади в британския кабинет: Изненадваща оставка на финансовия министър

Рокади в британския кабинет: Изненадваща оставка на финансовия министър

Британското правителство ще бъде обновено, след като премиерът Борис Джонсън уволни четирима министри, а финансовият министър Саджид Джавид изненадващо сам се оттегли.

Главният прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс също съобщи, че подава оставка на фона на промените в кабинета.

Джонсън уволни министъра, който помогна да бъде сложен край на трите години политическа безизходица в Северна Ирландия, Джулиан Смит. 

Той беше централна фигура при възстановяването на северноирландското регионално правителство - ключов елемент на споразумението от Разпети петък, сключено през 1998 г. Работата му тогава беше приветствана от всички политически сили.

Първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър, която е от Демократичната юнионистка партия, написа в Туитър, че макар невинаги да е била съгласна със Смит, "отдадеността му е била невероятна".

"Джулиан Смит е "един от най-добрите политици на Великобритания на нашето време", коментира премиерът на Република Ирландия Лио Варадкар.

Промени в икономическия екип

На фона на реорганизацията на британското правителство, няколко жени от кабинета съобщиха, че са уволнени, съобщи Асошиейтед прес.

Това са министърът на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Андреа Ледсъм, министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Тереза Вилърс и държавният министър на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Естър Маквей.

По-късно Джонсън назначи Алок Шарма за нов министър на бизнеса. 52-годишният Шарма е определен за председател на предстоящата през ноември във Великобритания международна конференция под егидата на ООН за климата (СОР 26).

Преди това той е заемал няколко министерски поста и е смятан за лоялен поддръжник на премиера Джонсън, отбелязва Ройтерс.

Шарма е роден в Индия, като семейството му се премества в Рединг, Южна Англия, когато той е на пет години. След като работи в банковия сектор, през 2010 г. е избран за депутат в британския парламент от Рединг с един от най-добрите изборни резултати за консерваторите.

Кой е новият финансов министър?

На този фон британският министър на финансите Саджид Джавид неочаквано подаде оставка.

Джавид се оттегли в рамките на първото преструктуриране на кабинета на премиера Борис Джонсън след Брекзит, посочи негов говорител, цитиран от Франс прес.

Оставката му идва месец преди представянето на бюджета.

Саджид Джавид – министър на финансите

Андреа Ледсъм – министър на бизнес, енергия и индустриална стратегия

Естер Маквей – министерство за жилищата

Джулиан Смит – министър за Северна Ирландия

Крис Скидмор – министър на образованието

Тереза Вилиърс – министър на околната средаю

Джофри Кокс – главен прокурор

На поста на Джавид беше назначен Риши Сунак, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на "Даунинг стрийт" 10.

Сунак е депутат в парламента от 2015 г. Произхожда от семейство на лекар и аптекарка.

Сунак е бил първи заместник на финансовия министър с ресор "държавни разходи".

Той е завършил престижния колеж "Уинчестър", преди да започне да учи политика, философия и икономика в университета в Оксфорд. Има и магистърска степен по бизнес администрация от американския университет в Станфорд.

Преди да влезе в политиката, Сунак е работил за инвестиционната банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) и за хедж фонд, а след това става съосновател на инвестиционна фирма.

Съпругата на Сунак е дъщеря на индийския милиардер и съосновател на компанията в сферата на информационните технологии "Инфосис" (Infosys) Нараяна Мурти.

Новият британски финансов министър е смятан за изгряваща звезда на Консервативната партия, често дава интервюта и беше редом до премиера Джонсън при телевизионни дебати по време на миналогодишната предизборна кампания, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?