Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рокади в кабинета няма да има, Доган даде заден ход

0 коментара

Рокади в правителството няма да има, след като лидерът на ДПС Ахмед Доган, който настояваше за тях, смени в крачка концепцията си и вече говори, че "освежаване" не значи ремонт на кабинет.

Вътрешният министър Георги Петканов също едва ли ще бъде сменен поста си, ако се съди по изявления на дясната ръка на премира - вицепремиерът Пламен Панайотов, на Доган и на самия Петканов. Оставката на министъра и цялото политическо ръководство на МВР бе поискана от ОДС заради поредната криза с престъпността, като за същото настояват и депутати от Новото време в НДСВ.

Същевременно ДПС - коалиционният партньор в кабинета - посочиха за виновник професионалното ръководство на МВР, оглавяваното от главния секретар Бойко Борисов. Борисов заяви обаче, че оставките в МВР ще дстабилизарт службите и ще засилят влиянието на организираната престъпност и си осигури подкрепата на представителя на Европол у нас.

Днес следобед министър Петканов заяви, че с него не са водени преговори да се оттегля и да се кандидатира за шеф на Върховния административен съд. При промените в кабинета през юни той се размина с оставката благодарение на застъпничеството на Ахмед Доган.

Панайотов призова Петканов и Борисов да работят заедно

Вицепремиерът Пламен Панайотов обяви, че кадровите рокади в кабинета, за които настоява ДПС, не са на дневен ред и не е необходимо "освежаване" на ръководството в МВР. Той обаче изрече на глас истинския проблем в МВР - разнобоя между министъра и главния секретар, като каза, че е необходимо засилване на единството между оперативното и политическото ръководство, а също и по-висока ангажираност на всички власти за справяне с престъпността.

За последните 10 години престъпността в България е намаляла с 10 пункта, което обаче не означава, че всичко е свършено, каза още Панайотов, който като вицепремиер наблюдава МВР.

Цялото ръководство на МВР трябва да бъде поощрено да направи преоценка на цялостната стратегия и плана, по който се върви, за притискане на организираната престъпност, заяви и НДСВ депутатът Наско Рафайлов от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, който е бивш служител на МВР.

Ако при анализ на криминогенната обстановка в страната и дейността на МВР се окаже, че длъжностните лица като министъра и главния секретар са изпаднали в бездействие или в погрешни действия, няма проблем да се подкрепи искането за оставка, допълни Рафайлов, но уточни, че самоцелни и политизирани оставки не са "лек за тази болест".

Доган пак защити Петканов и атакува Борисов

Лидерът на ДПС Ахмед Доган за пореден път адвокатства на вътрешния министър Георги Петканов и атакува главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов заради проблемите с престъпността.

Не знам защо сте се хванали за вътрешния министър, след като има по-сериозна работа, заяви Доган в отговор на въпрос дали е доволен от работата на ръководството на МВР и от качествата на Петканов.

Левицата обмисля вот на недоверие

БСП сериозно обмисля внасянето на вот на недоверие срещу правителството заради ескалацията на престъпността в страната, съобщи говорителят на партията Ангел Найденов. Позицията на изпълнителното бюро на ВС на БСП е, че едва ли след дебатите за престъпността в петък, ще се стигне до ефективни и адекватни мерки за противодействие срещу престъпността.

още

На въпрос дали се налагат промени в професионалното ръководство на МВР, днес Доган каза: "Може би да, но не само това" и добави, че от МВР се очаква да предложи цялостна стратегия за борба с престъпността. "Тази безпардонност и по-голяма степен на организираност предполага и друга стратегия", коментира той.

Още в края на миналата седмица се разбра, че Доган е искал отстраняването на главния секретар от МВР, и както при промените в кабинета през юни, се е застъпил за Георги Петканов.

Попитан днес дали трябва да има оставки в ръководството на МВР, Доган каза, че не може да отговори с да или не. По думите му е необходимо управляващото мнозинство да направи по-прецизен анализ и МВР да предложи пакет от мерки.

Със самосиндикални действия и предложения за смени на този или онзи няма да стане, добави Доган. Той предположи, че срещата с коалиционните партньори ще бъде тази седмица и уточни, че ДПС ще разговаря и с министър Петканов в сряда или в четвъртък.

В петък ще бъде дебатът за престъпността в парламента, по време на който управляващите от НДСВ и ДПС ще трябва да се защитят от атаките на опозицията.

За да удари оперативното ръководство на МВР, Доган се възползва от констатациите в последния доклад на Европол за организираната престъпност в бъдещите членки на ЕС.

По думите му е възможно криминалната обстановка да попречи на България за ЕС. Според него напоследък неприятно сме привлекли вниманието на Европейската комисия. "Затова е необходимо да предприемем нови мерки и да покажем нов резултат", поясни той.

Според цитиран в медиите доклад на Европол при разширяването на ЕС организираната престъпност ще се насочи към средствата от еврофондовете. За групировките в България специално е посочено, че са се специализирали в областта на фалшифицирането на валута и документи, трафик на хора и наркотици.

Ген. Борисов с похвала от шеф на Европол

В същото време постоянният представител на Европол у нас похвали Бойко Борисов и повтори неговата теза, че лошите закони пречат на борбата с престъпността. По думите на Мурицио Варанезе докладът на Европол няма да ни попречи за ЕС.

"Правоохранителните органи в България и Европол постигнаха изключително добра екипност. Това се дължи както на подписаното наскоро двустранно споразумение за сътрудничество, така и на личните усилия на ген. Борисов", заяви Варанезе на съвместен брифинг с Бойко Борисов.

Българските фалшификатори на пари и кредитни карти са много активни, създават проблеми в Европа, но не са заплаха за европейската парична система, заяви експертът по фалшификациите Варанезе.

"България има действаща престъпност, която е малко по-активна от други страни в сферата на фалшификацията на пари, лични документи и кредитни карти. След направен анализ от Европол се стигна до заключението, че това се дължи на лошото законодателство у вас, което не води до адекватни наказания", каза Варанезе и изрази надежда за бързи законодателни промени.

Бойко Борисов използва случая за пореден път да напомни, че поисканите от МВР по-строги санкции за хора, които се занимават с фалшификация на пари и документи, все още не са факт.

"Виждате, че до момента няма движение на този въпрос и ние продължаваме да го поставяме. Тъй като колегите, идвайки тук, питат "Какво става с Жоро Четворката в Пловдив? Каква присъда му дадохте?". Ние обясняваме, че той в момента пие кафе на Главната в Пловдив и те продължават да се удивяват на това, което се случва." - така главният секретар описа докъде е стигнало правораздаването у нас в случаите на разкрити фалшификатори.

Борисов напомни, че са разкрити над 10 печатници за фалшиви пари, както и фабрики за синтетична дрога, за което българските служби са получили висока оценка и благодарност от Федералната криминална служба на Германия.

"Усилията на българските служби и настойчивостта за адаптиране на законодателството ни не остават незабелязани", каза още главният секретар.

Ген. Борисов посочи, че в множество срещи с представители на европейските институции е бил питан какво ще направят българските власти, за да не попадат пари от Еврофондовете в организираната престъпност.

"1 млрд. и 900 млн. евро трябва да влязат в нашата икономика по различни проекти. Всички, с които се срещнахме тези дни, казват: "Това са нашите пари, внимавайте как ще се разходват". На тях не им е безразлична възможността на нашите служби да защитават техните пари в България, защото ако тези пари отидат в организираната престъпност, те ще се генерират - още по-голям проблем".

В същото време ДПС, което има целенасочен интерес към постове, контролиращи еврофондовете, обвързва нови рокади в кабинета именно с тези министерства.

"Има опит да се дестабилизират службите"

Има опит да се дестабилизират службите - така главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов коментира твърденията, че е възможно да се поиска оставката му, както и оставката на министъра на вътрешните работи Георги Петканов.

При една дестабилизация ще се увеличи влиянието на организираната престъпност, защото, докато новото ръководство се стабилизира, ще се "имплантират нови лица" от престъпния свят, предупреди днес ген. Борисов в интервю за БНТ.

Според него "няколко взрива и един изстрел на човек, който се е "надрусал", не са причина да се искат оставки". Борисов визира стрелбата в дискотека "Ескейп", породена от сблъсък между босове на силови групировки и охраната им. Тя бе последвана от взрив пред кафене на модна агенция "Визаж", заради манекенка, заради която е възникнал скандала в дискотеката.

"Освежаване" вече не означава ремонт на кабинета

На въпрос кога ще има разговор между коалиционните партньори за цялостната дейност на кабинета, лидерът на ДПС отговори, че преди Коледа при всички случаи темата ще започне, но трудно може да каже кога ще приключи.

Най-късно до края на януари трябва да има ясна визия дали ще има или не промени, "освежаване обаче не означава ремонт на кабинета", добави той.

Само преди седмица Доган твърдеше, че не изключва персонални промени, а от неговото обкръжение директно назоваха нарочените за смяна - регионалния министър Валентин Церовски и екоминистърката Долорес Арсенова, които бяха обвинени, че не усвоявали парите от еврофндовете. Симеон обаче показа раздразнение от започналия от Доган публичен разговор за промени в кабинета и даде да се разбере, че не е склонен да се разделя с министри.

Днес Доган вече заяви, че приоритетите трябва да бъдат актуализирани, управленската стратегия също трябва да се "освежи", да се актуализира.

"Освежаване означава актуализиране", поясни заявките си за правителствени промени, произнесени още след като се обяви за победител на местните избори, Ахмед Доган.

Той даде на заден и за необходимостта от ново коалиционно споразумение между НДСВ и ДПС, докато до преди дни говореше обратното.

ДПС няма нужда от нови министерски кресла, поставяме въпроса за по-голяма функционална зависимост на различните ведомства и министерства, за по-голяма координация, изясни позицията си Доган.

Рокадите в кабинета не са дневен ред, обяви междувременно и вицепремиерът и зам.шеф на НДСВ Пламен Панайотов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.