Рокади в прокурорското спецзвено за борба с престъпността и корупцията

Масови рокади се предприемат в спецзвеното за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта във Върховна касационна прокуратура (ВКП), научи Mediapool от източници в държавното обвинение. Това става дни след като Софийският апелативен съд пусна от ареста по-голямата част от заподозрените за аферата “САПАРД”, сред които предварително соченият за мозък на схемата – бизнесмена Людмил Стойков.

Сигналът за източването на средства от европейската програма бе подаден от Службата за борба с измамите (ОЛАФ) именно до спецзвеното, ръководено от бившия градския прокурор на София Бойко Найденов.

На първа инстанция Софийски градски съд намери обвиненията за обосновани, докато при обжалването на мерките апелативният съд сметна, че за всички обвиняеми без един няма обосновани данни за извършени престъпления и доказателства за пране на пари. От общо седем българи, заподозрени за измамите, в момента в ареста е само един -шефът на шуменското месопреработвателно предприятие “Родопа” Марио Николов.

“Няма чистка в звеното и промените нямат нищо общо с делата по САПАРД”, коментира пред Mediapool главният прокурор Борис Велчев. По думите му някои от прокурорите в този отдел във ВКП са имали “други приоритети” и “други виждания за своето място в държавното обвинение” и са преместени в други отдели, където биха могли да бъдат по-полезни.

Главният прокурор заяви още, че основата цел на рокадите е да бъде засилен капацитетът на звеното. Неговият състав ще бъде увеличен от 7 на 12 прокурори до седмица. Това ще са обвинители предимно от Софийска градска прокуратура.

Тези, които са напуснали звеното, ще бъдат разпределени в други отдели на ВКП. По информация на Mediapool около трима души ще останат на работа в отдела, включително шефът му Бойко Найденов. Нови девет прокурори ще бъдат привлечени в неговия състав.

Като успех на прокурорската структура се сочи разбитият наскоро канал за фалшифициране на дипломи за висше образование в Министерството на образованието и науката.

Споделяне

Още от България