ГЕРБ бойкотира Фандъкова

Рокади вместо уволнения в “Софийски имоти”

Общинските съветници от ГЕРБ бойкотираха столичния кмет Йорданка Фандъкова и вместо предложените от нея уволнения на ръководството на “Софийски имоти” бяха направени рокади. Шефът Диян Цветков, който нашумя с изхарчените представителни пари на дружеството за тигани, козметика и други екстри, пърночално бе понижен до редови член на борда на общинската компания, а досегашният член на директорския съвет Полина Витанова зае неговото място. След натиск от опозицията той в крайна сметка беше уволнен, но останалите двама членове на борда запазиха постовете си.

Фандъкова поиска отстраняването на тричленния директорски борд и и избирането на нов състав с конкурс заради неправомерни харчове, данни за които бяха изнесени от общинския съветник от БСП Георги Кадиев. В борда освен шефът Цветков са още Витанова и Добромир Бориславов, чиято позиция остава не променена.

Вместо предложението за смяна на борда на “Софийски имоти“, което в последните години е в основата на не един скандал, на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък председателят на стопанската комисия и един от приближените на Фандъкова Николай Стойнев внесе доклад само за провеждането на конкурс за избор на нов директорски борд. “Причината да не се смени борда е, че няма как за една седмица да бъдат избрани трима нови членове на борда”, каза Стойнев.

Това предизвика недоволството на Кадиев, който поиска да се гласува оставката на Диян Цветков като изпълнителен директор и член на борда на директорите. Не го предлагаме, защото тече проверка в “Софийски имоти”, каза Искра Ангелова от ГЕРБ.

Кадиев репликира, че предложенията може да се гласуват като Цветков не бъде освобождаван от отговорност. В крайна сметка съветникът от БСП получи подкрепа, като само двама от ГЕРБ - Искра Ангелова и Екатерина Йорданова, се въздържаха.

Така се стигна до рокадите и назначението за шеф на дружеството на Полина Витанова, която е и една от шефките на Районните избирателни комисии в София. Преди да влезе в ръководството на “Софийски имоти” тя е била експерт към комисията по стопанска политика, която се ръководи от Николай Стойнев. Именно той прави предложенията за назначаване на директорските бордове на общинските фирми.

Съветниците решиха да се проведе конкурс за избор на ново ръководство, без да заложат срок. Според Стойнев до два месеца ще има нов директорски борд. По думите му Витанова, на която до неотдавна е бил началник, ще бъде освободена след като приключи проверката в дружеството.

Стойнев похвали ръководството на “Софийски имоти”. Засегнаха много интереси и това доведе до натиск върху тяхната работа, каза Стойнев. Той посочи, че ръководството е развалило 20 неизгодни договора, подобрило е финансовото състояние на дружеството, осигурило е средства за вдигане на капитала на Общинска банка, създадени са регистри на всички сделки.

Диян Цветков пое ръководството на общинската фирма в началото на 2012 г. с амбицията да подобри финансовите резултати на дружеството и да повиши репутацията ѝ. Заедно с него в директорския борд беше назначена и Полина Витанова. Те заеха местата на Камен Манов и Георги Гегов, които напуснаха след смяната на предишния председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Това даде повод да се твърди, че хората на Иванов се заменят с доверени лица на Фандъкова. Допълнително основание за тези твърдения беше и факта, че Цветков дойде в общинската фирма от Министерството на образованието, където Фандъкова беше за кратко министър. Столичният кмет обаче заяви, че “няма нейни хора в нито едно общинско дружество”, а с Цветков дори не са се засекли в просветното ведомство и не се познават. Третият в директорския борд на “Софийски имоти” Добромир Бориславов е там от 2008 г. и оцелява на всякакви интриги. Той е председател на съвета на директорите.

В средата на февруари Георги Кадиев изнесе данни, според които шефът на скандалната общинска фирма Диян Цветков е похарчил около 4500 лв. за представителни разходи. Някои от покупките бяха доста странни като козметика от “Есте Лаудер”, тиган, надуваеми дюшеци и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?