Рокгрупа показа на затворниците какво е ”От другата страна”

Рокгрупа показа на затворниците какво е ”От другата страна”
Четирима бивши затворници и техният бивш отряден изнесоха във вторник рок концерт-промоция на първия си албум. Това стана пред бившите им съкилийници в затворническото общежитие в Казичане. Групата ”Отряд 13” се опита да надъха лишените от свобода, но въпреки добре лакираното от бизнеса и правосъдното министерство шоу, издържано в затворническа стилистика, то не срещна особено топъл прием от местните.

Близо трийсетина затворника от ромски произход бяха най-върлата аудитория на музикантите. Интерес не успяха да предизвикат дори и разголените танцьорки, водещият Влади Въргала, който говореше на публиката като преживял тези неща човек и гост вокала от БТР Атанас Пенев.

Групата се справи повече от добре, въпреки лошото озвучаване, но затворниците не успяха да се преборят с усещането, че бившите им ”колеги” вече са минали ”от другата страна” на бариерата и работят преди всичко за себе си, междувременно правейки PR и на властите.

За това допринесе перфектната организация от страна на Главна дирекция ”Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието. Лишените от свобода се оплакаха, че не са оставени свободно да решат дали харесват концерта или не. Те обясниха, че не са били допускани да се приберат обратно по стаите си, оставени на майския студ на ”плаца” в Казичане от съдебната охрана.

По-голям интерес не успя да предизвика и вокалът на групата Мирослав Петров – Чочо, който очевидно се обиди от рехавото присъствие и нарече хората, които бяха успели да се отърват от представлението, ”мишоци”. Солидната история на музикантите от затвора също бе пренебрегната сегашните затворници и призивите за солидарност и колегиална подкрепа бяха отхвърлени от 90% от населението на общежитието, останало си по стаите.

”Отряд 13” заби общо десетина парчета. Музикалната стилистика на групата се луташе между мелъди рок, хардрок и хардкор. На живо вокалът Мирослав Петров в голяма степен опитваше да въведе основните поведенчески елементи на Зак от ”Rage against the machine”. Основната разлика е, че единият стана световно известен с призивите си към бунт и анархизъм, а другият пя гневно на затворниците пред техните шефове да не правят повече така.

Техният отряден от нелекото минало Калин Гайтанджиев изненада с доброто съчетаване на соло и ритъм китара, както и доста приятен глас. Другите от групата Антон Чапов-Клечката (клавир), Георги Ангелов – Жоро (бас китара) и Тихомир Михалков – Тоти също показаха много добър синхрон.

Чистите рокбалади, за радост на публиката, която в мнозинството си предпочиташе чалга и топлото по стаите, не бяха много. В текстовете на групата изобилстваше социалния елемент. Слушателят многократно е призоваван в парчетата ”Партия шах”, ”От другата страна”, ”Няма никой до теб” (макар в затвора това да не е съвсем точно, бел. авт.), ”Хазяйката Темида” и ”Бял прах” да не прави глупости и да не си съсипва живота. Песента "Историята на Х.П." бе изпълнена заедно с музиканти на Софийската филхармония и прозвуча като една от рядко срещаните добри професиални композиции на българската сцена.

Групата представи и песни с елемент на социален протест. Така в парчето ”Недосегаемите” се изразява съжаление, че няма хора от върховете на елита, които да са пребивавали в ”Казичане” като съквартиранти на сегашните му обитатели . Зрителите на концерта искрено се развеселиха от призивите ”Владо Кузов - премиер” и ”Александър Томов - премиер”.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?