Роко Бутильоне се оттегли от Европейската Комисия

Човекът в центъра на споровете за състава на новата Европейска Комисия, италианският кандидат за правосъден комисар на ЕС Роко Бутильоне обяви в събота, че оттегля кандидатурата си, съобщи ББС.

Бутильоне посочи, че прави това заради силната опозиция в Европейския парламент, породена от неговите по-традиционни възгледи за хомосексуализма и ролята на жената в обществото.

Бутильоне каза още, че се оттегля, за да отстрани препятствията пред одобряването на новата Европейска комисия. Италианският кандидат заяви, че е невинна жертва и неговите възгледи са били цитирани погрешно.

В сряда председателят на новата Европейска комисия Жозе Мануел Барозу оттегли целия състав на предлаганата от него комисия и изрази надежда, че до средата на ноември противоречията ще бъдат отстранени, без да уточни дали Бутильоне ще се прости с мястото си на еврокомисар или ще му бъде даден друг ресор.

Социалистите, зелените и либералите в Европарламента заплашиха да наложат вето на новата Европейска комисия заради Бутильоне, чиито крайно консервативно - католически възгледи по отношение на хомосексуализма и жените възмутиха депутатите. Според тях тези му виждания го правят неподходящ за поста еврокомисар по правосъдието, свободата и сигурността, в чийто ресор попадат борбата с дискриминацията и защитата на човешките права.

По-късно италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че Бутильоне ще бъде изваден от списъка, в който фигурираше като представител на Италия.

Кореспондент на ББС в Рим съобщава, че бившият италиански комисар от ЕС Марио Монти е най-често споменаваното напоследък име за заместник на Роко Бутильоне.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?