Ролексът на ръката на дядо Николай

Ролексът на ръката на дядо Николай

Пловдивският митрополит Николай, известен с острите си слова за духовната нищета и демонстрация на безкомпромисна отдаденост на православните ценности, се оказа също така отдаден и на материалните.

На откриването на учебната година в семинарията в Пловдив владиката показа перфектни и грижливо подбрани аксесоари под тържествените църковни одежди.

Снимки, публикувани в пловдивския вестник "Марица", разкриха, че отецът е окичил ръката си с часовник "Ролекс" с позлатени части на каишката, а блестящо бялата му риза е също с позлатени копчета.

Часовник от тази марка струва от няколко хиляди до няколко десетки хиляди долара. Каква е цената на копчетата на ризата на духовния пастир, не може да се каже, но едва ли отецът би сложил нещо евтино в съседство със скъпия часовник.

Ролексът на митрополита може да послужи за илюстрация на фразата : "Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря".

Дядо Николай обича да предупреждава за развалата в съвременното общество, за греховната любов към лукса, за непростимата забрава на славното ни минало, за външните бесове, надвиснали над страната ни.

Преди десетина дни отецът провъзгласи, че Божият гняв се е изсипал над България, като е потопил кораба в Охрид и убил 15 българи. А гневът бил, защото навръх 29 август - деня на отсичането на главата на Йоан Кръстител, който е ден на строг пост, в България се провел концертът на Мадона.

"Оставете го Николай, той такива глупости говори и върши", бе краткият гневен коментар на неговия събрат – Варненският и Верикотърновски митрополит Кирил по повод на репликата за Божия гняв и Мадона.

Впрочем дядо Николай е сочен като един от доста приемливите наследници за престола на патриарх Максим... А дядо Кирил – негов основен бъдещ съперник за висшия църковен пост.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?