Роман Абрамович пак оглави класацията на 100-те първи руски богаташи

Роман Абрамович пак оглави класацията на 100-те първи руски богаташи
В публикуваната в четвъртък в руското издание на списание "Форбс" класация на 100-те най-богати хора в Русия за трета поредна година първото място заема губернаторът на Чукотка Роман Абрамович, предаде БТА.

Общото състояние на участниците в рейтинга възлиза на 337 млрд. долара. Минималният праг за включване в тазгодишната класация е бил 660 млн. долара, съобщиха вестник "Ведомости" и Нюз.ру.

За една година състоянието на водача в класацията - Роман Абрамович е нараснало "само" с 0.9 млрд. долара и е достигнало 19.2 млрд. долара.

Богатството на поставения на второ място в списъка - 40-годишния собственик на компаниите “Русал” и “Базел” Олег Дерипаска - се е увеличавало с много по-бързи темпове. За година то е нараснало със 7.8 млрд. долара и е достигнало 16.8 млрд. долара, което му е позволило да се изкачи с 4 позиции напред.

“Дерипаска напредва като танк, той пуска нови и нови проекти - строителни и други, стойността на неговите енергийни активи нараства, а “Русал” неотдавна показа зашеметяващи данни за печалбата" - коментира първият заместник-редактор на руското издание на "Форбс" Кирил Вишнеполски.

В рейтинга на американското сп. "Форбс" именно Олег Дерипаска бе посочен за най-богатия човек в Русия. Неговото състояние бе оценено на 21.2 млрд. долара, докато това на Абрамович - "само" на 21 млрд. долара.

За пръв път в десятката на най-богатите руснаци тази година е включен Сулейман Керимов - собственик на 5% от “Газпром”, 6% от Сбербанк и на 75% от акциите на втория в Русия производител на злато “Полиметал”.

Най-голям пробив е направил Дмитрий Пумпянски. Той изкупи дяловете на партньорите си от металургичната компания и пусна акциите на борсата, благодарение на което се изкачи от 35-о място (1.5 млрд. долара) на 20-о (5.4 млрд. долара).

В списъка на 100-те най-богати руснаци има 13 нови лица, повечето от които са свързани с банковата сфера. Сред тях са  Михаил Рахимкулов, Рубен Варданян, Михаил Шишханов, Кирил Миновалов, Сергей Кириленко.

От първата десятка е отпаднал главният съсобственик на АФК “Система” Владимир Евтушенков (14-о място, 8,5 млрд. долара). По данни на "Форбс" състоянието му е нараснало с 800 млн. долара, но това на конкурентите му се е увеличавало по-бързо.

От второ на осмо място се е озовал тази година Вагит Алекперов. Неговото състояние е намаляло с 0.5 млрд. долара и е достигнало 12.2 млрд. долара.

По данни на Ройтерс на 55-о място в класацията на най-богатите руснаци е живеещият във Великобритания Борис Березовски с 1.1 млрд. долара. 

Единствената жена, която е включена в списъка, е Елена Батурина, собственичка на “Интеко” и съпруга на кмета на Москва Юрий Лужков. Нейното състояние сега възлиза на 3.1 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?