Роман Василев - "запазена марка" за почти всяка шумна операция

Роман Василев - "запазена марка" за почти всяка шумна операция

Всички шумни операции от последните години не минават без присъствието на заместник-градския прокурор на София Роман Василев. Той е един от наблюдаващите обвинители по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргини. Той ръководи показната операция в централата на "Булгартабак", беше в пътната агенция при ареста на двамата служители, осъдени за корупция.

Присъства при изземането на документи от земеделското министерство и агенцията по горите. Роман Василев участва и в ареста на бившия зам.-шеф на ДАМС Иван Леков. Под негово ръководство мина задържането на бизнесмена Росен Маринов, обвинен, че е предложил подкуп на шефа на ИАРА. По този случай обвинение получи и бившия зам.-министър на вътрешните работи Райф Мустафа.

Акциите, в които Роман Василев участва пряко, едва ли могат да бъдат изброени току-така. Същото обаче не може да се каже за написаните от него обвинителни актове.

Роман Василев не почитател на писането на обвинителни актове и защитаването им в съда. Личното му участие в операциите срещу организираната престъпност и корупцията обаче му осигуряват достойно медийно присъствие.

Той често е определян ту като острието на прокуратурата, ту като копието на държавното обвинения. Читателите на някои вестници са го срещали и като "прокурорът в бяло", а в едно от интервютата си той обяви, че не е "прокурор на дявола".

Роден е през май 1962 г. в Пазарджик. Завършил е икономика в Санктпетербургската академия. Има юридическо образование в България. До 1999 г. работи в системата на Националната служба за сигурност. Бил е следовател в Пловдив и в София.

От 2003 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура. Ръководи специалния отдел за противодействие на организираната престъпност, корупцията, прането на пари и злоупотреби с еврофондовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?