Сотир Цацаров:

Роман Василев ме подведе за СРС-тата по делото срещу бившия военен министър

Спрямо обвинителя обаче няма да бъде предприето нищо, засега

Снимка: БГНЕС

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев ме е подвел с искането си за разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС) по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев.

 

Това обяви в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров, потвърждавайки изнесените в Mediapool данни от миналия петък, заради които авторът на публикацията Борис Митов бе светкавично извикан да дава обяснения в градската прокуратура.

Шефът на държавното обвинение потвърди и другите констатации от "инкриминираната" статия – а именно, че зам.-градският прокурор Роман Василев е заобикалял закона при искането на останалите СРС-та по делото "Цонев, Сантиров, Попов".

 

Въпреки това от думите на Цацаров стана ясно, че засега срещу обвинителя няма да се предприема нищо, нито пък ще бъде отстранен като ръководител на ключова проверка за незаконно подслушване в МВР по времето на бившия вътрешен министър Цветанов.

За сметка на това журналистът Борис Митов е проверяван за разгласяване на държавна тайна. Причината е публикуването на два протокола – един, с който Роман Василев иска от тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров да се разреши използването на СРС-ата по делото. Другият представлява самото разрешение на Цацаров.

Проблемът с тези два протокола е, че в искането си Роман Василев твърди, че специалните служби имат информация, че единият от тримата подсъдими по делото ще извърши престъпление на територията на град Пловдив. Впоследствие в хода на делото стана ясно, че такава информация никога не е постъпвала в МВР и ДАНС.

Прокуратурата твърди, че тези два протокола са класифицирана информация, въпреки че съдът разсекрети всички доказателства в процеса срещу Николай Цонев.

Цацаров призна, че не смята констатациите в публикацията на Mediapool за неверни. Публичната му позиция по темата буди недоумения най-малкото заради факта, че Василев би трябвало да бъде разследван за съставяне на документ с невярно съдържание, а самият Цацаров се явява свидетел в едно такова производство и би следвало да даде показания за случая, вместо да се ограничи само с изявление пред медиите.

По отношение на дейността на Роман Василев Цацаров каза още, че прокурорът е заобиколил закона при искането си на СРС-ата по делото. Главният прокурор допълни, че има и други две разпореждания на зам.-градския прокурор на София по това дело, които заобикалят закона за СРС. Това е случаят, в който Василев на практика сам си разпорежда използването на СРС-та, за който Mediapool също писа.

"Нещо някога ще се направи (с Роман Василев – бел.ред.)", мистично обеща Цацаров.

По-късно обаче уточни, че най-напред ще изчака мотивите на СГС към оправдателните присъди и после ще реши как да действа по отношение на Роман Василев, като отново повтори, че очевидно заместник-градският прокурор е заобиколил закона.


Той  обясни, че не предприема нищо, за да не го заподозрат в лично отношение спрямо Василев, защото зам.-градският прокурор е подвел именно него. Цацаров призова медиите да изчакат обявяването на резултатите от проверка по съмненията, че в МВР се подслушва незаконно.

Публикацията на Mediapool e посветена именно на тази проверка и по-точно на въпроса доколко може да се разчита, че ще е непредубедена и професионална, след като Роман Василев е единият от нейните ръководители.

Главният прокурор допълни, че Роман Василев не е фактор в проверката, защото тя се извършва от 10 прокурори, които се отчитат всяка сутрин лично на него и на заместника му Борислав Сарафов. Цацаров обясни, че е нямало как да заобиколи Василев за проверката в МВР, въпреки наличието на "спорна репутация". Главният прокурор се постара да убеди публиката, че проверката за подслушването в МВР се води изключително сериозно. Той даде за пример факта, че прокурорите са иззели цял автомобил от гаража на министерството, за да бъде разследван. "Не сме го иззели само, за да не го вали дъждът в гаража ни", каза Цацаров.

Главният прокурор настоя и за промени в Закона за СРС. Според него е добре да се помисли за изваждане на службите за подслушване от МВР и ДАНС. "Трябва да се помисли дали тези, които държат тоягата, трябва да държат и слушалката", добави Цацаров. Той каза още, и че съдиите работят изцяло на доверие при разрешаването на СРС-та, защото не могат да проверяват събраните данни.

"В случая (в който бях подведен от Роман Василев) нямах никаква възможност да проверя информацията", каза Цацаров.

Главният прокурор постави на обсъждане и идеите на своя предшественик Борис Велчев – да се създаде единен регистър на СРС-ата, както и по-ясно да се определи подсъдността в закона за СРС, за да не обикалят прокурор и полицаи из съдилищата в цялата страна, докато някой най-накрая не им разреши да подслушват.

В четвъртък Сотир Цацаров увери пред журналисти, че прокуратурата няма намерение да злоупотреби с проверката и покани чрез медиите издателя на сайта Mediapool на лична среща, за да обясни това.

"Издателят на този сайт (Mediapool – бел.ред.) e напълно неизвестен за мен. Искам да го поканя на коректен разговор. Искам да дам пълни гаранции, че прокуратурата няма да злоупотреби (с проверката за изнасянето на двата документа – бел.ред.)", допълни Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България