Неадекватната атестация на зам.-градския прокурор е приета безкритично от ВСС

Роман Василев няма потвърдени обвинителни актове, но затова пък са "прецизни"

Раздвоението на Кокинов: Василев е "стриктен, отговорен"- "гърчи се като червей"

Роман Василев. Сн. БГНЕС

Прокурорските актове, постановени от зам.-градския обвинител Роман Василев между 2007 и 2011 г. "се отличават с голям обем, прецизност при словесната квалификация на деянията и точност при цифровата такава".

Това е записано в актуалната атестация на прокурора, качена в сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС). Куриозното в случая е, че включената в нея статистика на практика е "куха" – за същия период Василев всъщност няма нито един потвърден, отменен, изменен или върнат за доразследване акт.

С други думи, според атестацията на зам.-градския обвинител, работата му хем се отличава с "голям обем" обвинителни актове, внесени в Софийския градски съд (СГС), но те не са довели до нито една присъда или поне до някаква оценка от съда. Какво точно е накарало помощната атестационната комисия да приеме подобен нонсенс, остава загадка.

Вместо да разсеят противоречието, становищата на колегите на Василев от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков, Николина Стойнова и Бонка Великова го правят още по-абсурдно.

Те уточняват, че са проверили и обсъдили "обвинителни актове (в това число и такива, по които са произнесени оправдателни присъди), постановления за образуване и отказ да се образува досъдебно производство, постановления за спиране и прекратяване на наказателно производство". Отново не е ясно как са взели под внимание обвинителни актове, които според справката в същия документ не съществуват.

ВСС приема безкритично неясната оценка

Въпреки този абсурд, ВСС безкритично е приел заключенията на комисията, поставила 150 точки ("изключително изпълнение на работата" – бел.ред.) на Василев.

Тогавашният шеф на Комисията по предложенията и атестиране в съвета Георги Шопов е приел тази оценка, намалявайки я само с 3 точки - по един от критериите: "Правни познания и умения в прилагането им", "Умения за анализ на правнорелевантните факти" и "Умения за оптимална организация на работата". И след тази козметична корекция атестацията на Василев остава "много добра".

Раздвоението на Кокинов: Василев е "стриктен, прецизен" - "гърчи се като червей"

Не е ясно и на какво точно се базира перфектната характеристика на Василев, която е описал във въпросния документ вече бившият ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) Николай Кокинов. Самият той през април бе уволнен от ВСС заради участието му в скандалния разговор в Банкя с експремиера Бойко Борисов и разследвания бивш агроминистър Мирослав Найденов.

"Заместник-градски прокурор Роман Василев притежава качества на изграден професионалист, стриктно спазва и прецизно изпълнява служебните си задължения. Отличава се със задълбочени правни познания и развито аналитично мислене. Г-н Василев проявява способност за работа в екип и поема отговорност при решаването на характеризиращи се с фактическа и правна сложност казуси", пише Кокинов за своя тогавашен заместник.

Добавя също, че Василев "притежава нравствени и професионални качества, както и необходимата мотивация за професионално развитие".

Това мнение на Кокинов обаче сериозно контрастира с откровенията му за Роман Василев, направени в приятелския разговор с Бойко Борисов в Банкя. Запитан от бившия премиер каква е функцията на Василев, тогавашният ръководител на СГП обяснява: "Каква да му е... Като мене се гърчи като червей" .

Подчертано положително мнение изразяват и прокурорите Ненков, Стойнова и Великова от помощната атестационна комисия: "Зам.-градски прокурор Василев притежава умения да ръководи водещи разследването органи и подчинените му прокурори, като се ползва с авторитет сред колегите си, спазвайки етичните норми в поведението си".

Нито от становището на Кокинов, нито от това на тримата апелативни обвинители обаче става ясно откъде те са почерпили впечатления за реалните юридически познания и етични качества на колегата си предвид факта, че в оценявания период Василев има само един внесен в съда обвинителен акт. Той  бе наказан с "порицание" за участието в скандала с "абсолютния престъпник".

Суперлативи

Зам.-градският прокурор събира пълен актив от 20 точки, като помощната атестационна комисия посочва, че той "спазва правилата на професионалната етика, за което свидетелства липсата на наказания за периода на атестиране". Подобно заключение, предвид наличието на "порицание", на практика е невярно. Дали в случая не става въпрос и за съставяне на документ с невярно съдържание, може само да се предполага. Според ВСС – очевидно не.

В коментар пред Mediapool самият Роман Василев обясни, че така представена, информацията от атестационния формуляр не е вярна.

"Няма как сега да се сетя за всички обвинителния актове, които съм внесъл в съда и не мога да започна да правя проверка на крак, но мога да ви кажа, че това не е вярно. С колегата Божидар Джамбазов сме внасяли множество обвинителни актове в съда. Сега се сещам поне за един – срещу Александър Томов (делото за източването на "Кремиковци" и ЦСКА – бел.ред.)", обясни прокурорът.

Статистиката не може да бъде обяснена и с намалено натоварване заради ръководния пост, който той заема в Софийската градска прокуратура – заместник на градски прокурор. "Всички заместници сме на 100 процента натоварване", коментира Василев. Това означава, че на него трябва да се разпределят толкова дела, колкото и на редовите прокурори.

По темата с пропуснатото му дисциплинарно наказание за "абсолютния престъпник", Василев каза, че това било нормално, тъй като след изтичането на 1 година от налагането му, то се заличава.

Засега няма логично обяснение за подхода на атестационната комисия спрямо Роман Василев. Също толкова необяснимо изглеждаше и поведението на главния прокурор Сотир Цацаров през април т.г., когато експресно "оневини" зам.-градския обвинител Роман Василев.

Тогава Цацаров първо призна, че Василев е нарушил разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства по делото "Цонев, Сантиров и Попов", а след това не прие оставката му, позовавайки се на мистериозна проверка, установила, че обвинителят бил съгласувал всичките си действия по това разследване с неназован зам.-главен прокурор. Изводът от целия случай беше, че престъплението не е престъпление, когато е съгласувано с "началството".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?