Роман Василев временно става шеф на Софийската градска прокуратура

Роман Василев, сн. БГНЕС

Скандално известният прокурор Роман Василев временно ще ръководи Софийската градска прокуратура след освобождаването на доскорошния титуляр Николай Кокинов, съобщиха от прокуратурата. Това става по силата на заповед, издадена от самия Кокинов, че Василев ръководи СГП, докато титулярът е в отпуск.

Все още предстои Висшият съдебен съвет да назначи изпълняващ функциите градски прокурор на София до провеждането на конкурс за позицията. Предложението трябва да бъде направено от ръководителя на Софийската апелативна прокуратура, където също в момента няма постоянен началник.

В скандалните записи от разговора между Николай Кокинов, Бойко Борисов и Мирослав Найденов името на Роман Василев се споменава на няколко пъти. Той и другият зам.-ръководител на СГП Божидар Джамбазов са поставени в силно вулгарен контекст по време на тлаката в Банкя. Николай Кокинов обяснява за Роман Василев, че е човек на Бойко Борисов и заради това е атакуван от президента Росен Плевнелиев.

"Гърчим се като червеи", бе определението, което Кокинов дава за своето и на Василев сервилно поведение пред новия главен прокурор Сотир Цацаров.

Това далеч не е цялата професионална предистория на Роман Василев в градската прокуратура. Той бе наказан, защото накара бившия военен министър Николай Цонев да пада на колене "като абсолютен престъпник" при акцията по задържането му. След това по скандален начин успя да издейства прилагането на СРС-ата по същото дело, но бе оневинен от Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?