Романо Проди атакува проекта за конституция на ЕС

Председателят на Европейската комисия Романо Проди остро разкритикува последния проект за конституция на разширения ЕС, публикуван тази седмица.

Той го определи като разочароващ, а "в някои отношения стъпка назад" и посочи, че му липсва "визия и цел", предадоха Ройтерс и ДПА.

Изявлението бе направено в Атина на срещата на високо равнище Европейски съюз - Канада.

"Независимо от огромната работа, която е вложена в него, текстът, който виждаме, просто е лишен от визия и амбиция", заяви Проди, който ръководи изпълнителното тяло на ЕС.

Документът беше подготвен от висши членове на Конвента за бъдещето на Европа, оглавяван от бившия френски президент Валери Жискар Д'Естен.

Проди призова 105-те членове на Конвента да внесат поправки в проекта при дебатите по него тази седмица.

Проектът за конституция предстои да бъде представен на лидерите на Евросъюза на срещата на високо равнище идния месец в Гърция.

Коментарите на Проди бяха предшествани от критики както на по-малките държави, така и на евроскептиците, които вярват, че новата конституция ще промени баланса на силите в ЕС, предаде Би Би Си.

Опасения сред малките държави предизвикват плановете за постоянен президент на ЕС, който ще замени сегашната система на ротационно председателство, която дава равен статут на всички страни -членки.

Съществуват обаче и опасения за плановете за редуциране на състава на самата Европейска комисия.

"Големите шест" държави в ЕС - Великобритания, Франция, Германия, Испания и Италия, плюс кандидатката Полша - подкрепят това предложение.

Конвентът работи по проектоконституцията повече от година с цел да създаде организацията и структурата на ЕС преди приемането на 10 нови страни през май 2004.

Някои европейски политици обаче обвиниха Жискар Д'Естен, че не се е съобразил с възгледите на по- малките държави.

"Искаме ли да има европейски директорат, където шестте големи решават всичко?", каза германският християндемократ от европейския парламент Елмар Брок. "Ако е така, това е краят на ЕС".

Председателят на Конвента не отдаде голямо значение на това, което Конвентът мисли, заяви родената в Швеция Маргот Валстрьом, еврокомисар по околната среда.

Още от Свят