Роми атакуват Столичната община за работа в несъществуващия завод за отпадъци

Роми атакуват Столичната община за работа в несъществуващия завод за отпадъци

Десетки роми атакуваха Столичната община на ул. “Московска” 33 във вторник, за да си пуснат молби за работа във все още несъществуващия завод за отпадъци.

Столичната община не е публикувала обява, че набира кадри за завода на сайта си sofia.bg. Молбите на ромите обаче се приемаха в деловодството на кметството с мотива, че нямат право да им откажат.

Деловодителките дори им отпечатали бланка за попълване. На нея е посочено, че молбата е адресирана до зам.-кмета по екология, има полета за трите имена, адреса и телефона и едно изречение, с което заявяват, че искат работа в завода за неопасни отпадъци в село Яна. Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска не отговаряше на мобилния си телефон.

Не стана ясно кой е информирал ромите, че Столичната община търси работници за несъществуващия завода за боклук.

“Тук сме от различни квартали – от “Красна поляна”, “Илинден”, има и от Перник”, обясни Борислав Кочев от ромския квартал “Факултета” в София, цитиран от offnews.bg. В момента той работи в почистващата фирма “Заубермахер” и там дочул, че набират хора за завода. Разбрал още, че се предлага заплата от 800 лв. плюс 150 лв. под формата на ваучери за храна. Той обаче се съмнява в достоверността на тази информация.

“Аз може да съм грозен, но познавам законите. ГЕРБ сега събира адреси и телефони, готвят се за изборите”, обяви Кочев. Той отрече да си е продавал гласа досега.

Никой от администрацията на общината не слезе да обясни на хората дали наистина могат да кандидатстват за работа в новия завод за боклук или това е само слух.

Покрай ромите, наредили се чинно на опашка, минал и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той също останал изненадан от насъбралите се роми и обяснил, че няма представа за какво става въпрос.

Заводът за боклука на София не само не работи, но все още не е избрана фирмата, която ще го строи.

В края на миналата година Европейската комисия одобри отпускането на средствата за изграждането му. Плановете на общината бяха до края на януари да е ясен победителят в търга. Към момента обаче все още не са отворени ценовите оферти и няма яснота кога това ще се случи. В същото време заводът трябва да е готов най-късно до края на 2014 г. В противен случай България губи европейското финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България