Роми чакат бонуси, за да се ваксинират

Сн. БНР

Ромите в 12-хилядния кюстендилски квартал "Изток" искат бонуси, за да се ваксинират. В региона са поставени над 1100 ваксини за седмица, но не и сред ромската общност, обявиха от Областния кризисен щаб.

Здравни медиатори, активисти, дори и пастори убеждават ромите да се ваксинират, но те отказват. Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски заяви пред БНР, че дори тези, които са били склонни да се имунизират, като са чули за възможността да има бонуси, са се отказали преди да ги получат.

"Преодоляхме минимума. Предната седмица имахме 1006, сега имаме 1106 - тая седмица. Да се надяваме, че тръгваме нагоре от минимума. Ромите продължават, понеже се подават такива противоречиви послания, свързани с това, че може да има определени бонуси. И сега, дори първоначалният опит, който беше, имаше готови, които уж да тръгнат. А сега, като казаха, че се обмислят бонуси, всичко е стопирано моментално", заяви Пандурски.

Това, че местните роми са непреклонни за имунизирането, го е установил и д-р Александър Величков, лекар в болницата в Кюстендил. "Там е абсурд! Никаква сила няма, която да ги накара да се ваксинират", заяви той.

В края на юни здравните власти декларираха, че ще се опитат да ускорят ваксинацията сред ромската общност, която изостава от общата, която от своя страна също пъпли едва.

Предвиждаше се активизаране на кампанията сред ромската общност като се включат лидери на мнение, представители на вероизповедания и дори звезди от шоубизнеса, които да агитират за ползите от ваксините.

Официалната позиция на ръководството на МЗ досега бе, че не се предвиждат парични стимули за ваксинация, но миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров каза, че се обмисля предложението на Националния борд по туризъм държавата да стимулира гражданите с ваучери или пари, ако се ваксинират.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус