Роми поемат патрули с “Егида”

Роми поемат патрули с “Егида”

Столичният кмет Бойко Борисов и председателят на партия “Евророма” Цветелин Кънчев (Дон Цеци) се договориха за съвместни патрули на общинската охранителна фирма “Егида” и ромски представители в конфликтните столични квартали със смесено население.

До момента във фирмата работят 14 роми, каза Кънчев във вторник след срещата с Борисов. “Предложени бяха 20 имена, които ще бъдат обсъждани, за да се провери дали отговорят на изискванията за назначаване в “Егида”, допълни той.

Още същия ден кметът Борисов трябва да издаде заповед за смесените патрули.

Прокуратурата се зае с гвардията на Расате

Това става седмица след вълненията в кв. “Красна поляна”, заради които крайната националистическа партия Български национален съюз (БНС) на Боян Расате обяви, че прави Национална гвардия от доброволни отряди. Преди ден вътрешният министър Румен Петков настоя след среща с президента Георги Първанов прокуратурата да провери доколко е законно създаването на такива паравоенни структури с “кафяв привкус”.

Във вторник Софийска градска прокуратура (СГП) обяви, че е стартирала проверка дали създаването на национална гвардия по модела, който Расате обяви, не е престъпление срещу националното и расово равенство и срещу управлението. Прокуратурата смята да провери дали хората, снимани в кафявите униформи на гвардията, не са ги облекли незаконно. По случая ще работят и от Национална служба “Сигурност” (НСС) и полицията.

Проверява се и връзка между т.нар. Национална гвардия и БНС, която противоречи на конституционната забрана за създаване на организации, които работят за разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда и създават военизирани структури. Забраната фигурира и в Закона за политическите партии. Ако прокуратурата открие връзка между БНС и гвардията, по всяка вероятност партията ще бъде забранена.

“Политика и предизборен шум”

В неделя нейният лидер Боян Расате мотивира създаването на гвардията с неспособността на държавата да се справя при безредици като последните в “Красна поляна”. За да се онагледи какво ще представляват въпросните граждански отряди, Расате беше строил трийсетина късо подстригани яки мочета, облечени в униформи наподобяващите тези на отрядите на СС от началото на нацисткия режим в Германия, но със старобългарска символика.

За гвардия срещу ромската престъпност обаче пръв се обяви лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев, впоследствие със сходни инициативи излязоха “Атака” и ВМРО.  

След срещата с Борисов във вторник Цветелин Кънчев оприличи формированията на Расате с първите нацистки сборища в Мюнхен през 1933 г.

“Нашите трябва да бъдат спрени навреме, иначе наистина ще стане европейски скандал и ние няма да бъдем безучастни”, каза той.

“Точно това е политика и предизборен шум - шпиц-команди в 21 век в държава от ЕС са измишльотини. Ако ги коментираме, те ще станат значими”, посочи Бойко Борисов. Според него етническият модел в България не действа, когато се прави от партии. “Затова ние, институциите, като махнем партиите назад, ще умирим населението”, добави той след срещата с лидера на партия “Евророма”. 

Расате: Доброволните отряди са позволени от Закона за МВР

Междувременно БНС на Расате обяви, че идеята за организиране на гражданите на доброволен принцип е залегнала дори в Закона за МВР (чл. 52, ал. 1, т. 22).

Гвардията няма за цел да упражнява насилие върху една или друга етническа общност, а да обединява гражданското общество срещу престъпността и да е в помощ на органите на реда и Гражданска защита. Партията на Расате посочва като пример “Ангелите хранители” в САЩ, “Маджар гард” в Унгария, Френската национална гвардия и много други, отдавна реализирни в страните с развита демокрация.

Според БНС дълбоката криза в политическото ръководство на МВР провокира масовите безредици и създаването на доброволни патрули, а министър Румен Петков води вътрешни борби с опонентите си в БСП.

От декларацията става ясно, че МВР е изпаднало в криза, хаос и корупция след падането на комунизма през 1989 г.

В свое писмо до МВР Съюзът на българските командоси се разграничи от намерението за създаване на доброволни отряди за защита. Аргументът на бившите командоси е, че това противоречи на конституцията и може да доведе "единствено до изкуственото ескалиране на напрежението между етнически групи и социални слоеве в страната".

Организацията призова вътрешното министерство и прокуратурата да не допуснат създаването на такива противозаконни структури.

Контролирана ромска миграция

Кметът Борисов използва споразумението за смесените патрули, за да защити отново идеята си за решаване на въпроса с неконтролирана ромска миграция към столицата в условията на “европейските изисквания за свободно движение на хората”. В основата на идеята е адресната регистрация. Борисов каза, че се надява вече да няма случаи, при които на един адрес живеят по 300 души, а ако се появи такъв, полицията да си свърши работата и да върне неправомерно настанилите се по местата, откъдето са дошли.

“В кв. “Христо Ботев” сме направили много добър модел”, обясни Борисов Моделът включвал поставяне на кметски наместници роми, които контролирали притока на новопристигнали и изисквали настанилите се да си правят адресна регистрация.

“След 15-20 дни там ще станат готови 132 къщи, които са за нуждаещи се роми. Ние ги правим, но самите роми държат организацията и не допускат масово от страната да прииждат хора там”, каза още Борисов.

Той добави, че до края на месеца се чакали още 3 млн. долара от ЕК за подобни къщи, за които се търсел терен в рамките на кварталите “Суходол”, “Баталова воденица” и “Захарна фабрика”.

ИБ на БСП определи вълненията като мегапроблем

Изпълнителното бюро на БСП изслуша във вторник вътрешния министър Румен Петков, който е и член на бюрото, по случая "Красна поляна". След заседанието говорителят на БСП Ангел Найденов обясни, че ръководството на партията е изразило остро безпокойство от това, което се случи в "Красна поляна". БСП е определило действията на МВР като адекватни. Ръководството се е обединило около позицията, че в подобни ситуации трябва да се проявава твърдост и да се демонстрира силата на държавата.

В посочената ситуация обаче е било неуместно да се използва сила, защото напрежението е щяло да ескалира и да пострадат еднакво и българи, и роми, каза още Найденов.

По повод на идеята за сформиране на национална гвардия, говорителят каза, че тя е най-острото предизвикателство към държавата и е крайно неприемлива.

Споделяне

Още по темата

Още от България