Роми протестираха пред общината в защита на "Новера"

Роми протестираха пред общината в защита на "Новера"

Над 500 служители, повечето от ромски произход, на вече бившия концесионер на столичната чистота "Новера" се събраха в понеделник да протестират пред кметството в София срещу прекратените договори на фирмата. "Демонстрацията" продължи едва около 40 минути, след което полицията им обясни, че не са съгласували протеста си и трябва да се разотидат.

Те не бяха допуснати пред входа на сградата заради полицейския кордон и се събраха в градинката на църквата "Света София". Всичко приключи без инциденти, въпреки по-ранните заявления на протестиращите, че ако се наложи, ще останат пред общината цял ден. Настояванията им за среща с Бойко Борисов също не успяха. Единственият им контакт с кмета бе визуален – видяха го как влиза в сградата, което им даде възможност да го освиркат.

Служителите на "Новера" не успяха да обяснят достатъчно ясно какво точно им се случва и какво искат. Пред медиите половината от тях заявяваха, че всички дължими заплати са им платени, другите казаха, че не са си взели парите. Те бяха разделени и по въпроса кой точно им плаща възнагражденията. Някои твърдяха, че това продължава да е бившият собственик на фирмите ДИТЦ и "Волф" Румен Гайтански-Вълка, който уж бе прехвърлил концесията на "Новера", собственост на фонда "Екуест".

Всички обаче настояваха договорите между Столична община и "Новера" да бъдат подновени, защото не искали да работят за други фирми. Те също така увериха, че проявите им на недоволство са спонтанни, а не под давление на работодателите.

В близост до протестното събиране имаше микробус с надпис "Волф".

Ромите казаха, че тъй като от 10 дни не са ходили на работа, няма да получат никакви пари. "Имаме да плащаме кредити, искаме договорът на "Новера" с общината да бъде възстановен", настояха те. Някои предупредиха, че ако останат без работа, нямат да имат никакъв друг избор освен "да крадат".

Концесионният договор между "Новера" и Столична община бе прекратен от кмета Бойко Борисов в петък, след като в продължение на 9 дни фирмата отказваше да чисти града. През първите няколко дни "Новера" се оправдаваше с неплатени около 6 милиона лева от кметството за вече извършена дейност. След като те бяха платени, дружеството продължи да не чисти, като този път се оправда със своите работници, които не искали да излязат на работата, защото нямали сигурност за работните си места.

По същото време говорителят на "Новера" обвини общината в неизпълнение на ангажименти и заяви, че някой иска по този начин да фалира компанията.

Според неофициални източници, запознати със ситуацията, "Екуест" действително има сериозни финансови проблеми и предизвиквайки общината да прекрати едностранно концесията, ще има "легитимно" обяснение пред чуждите банки – кредиторки на "Новера".

Кметът Борисов не се трогна от протестиращите роми.

"За какво протестират работещите в "Новера"? За това, че десет дни държаха София в криза с боклука ли? За това, че сме платили 18 милиона лева на концесионера за три месеца?", коментира той, докато правеше първа копка на нова детска градина в жк "Стрелбище".

Според него всеки, който напусне "Новера", ще може веднага да си намери работа в някоя от фирмите, почистващи града в момента.

Той предположи, че работниците са изпратени от някого, но добави, че това е в техен "минус". "Ние нищо не сме им причинили - те не излизаха на работа. Няма град, няма човек, който да плаща на хора, които не работят", каза кметът. През лятото той обвини БСП, че са пратили на море роми от "Новера", за да се спре извозването на боклука и София да е в боклучена криза.  

Споделяне

Още от България