Ромите и африканците са сред най-дискриминираните в ЕС

Ромите и африканците са сред най-дискриминираните в ЕС, показват данните от проучване на Европейската мрежа срещу расизма, публикувани от вестник "Либр Белжик".

Изследването дава примери с Германия, където жени със забрадка не са били допускани до фитнес зала, както и с Франция, където лекари са отказвали лечение на хора заради техния малцинствен произход.

Расизмът в Европа съществува и той е особено силно изразен към имигрантите и чужденците от етническите малцинства, все още преобладава отрицателното отношение към тези хора, се посочва в доклада.

Според изследването, извършено през последните две години в целия ЕС, най-засегнати от дискриминацията са мюсюлманите. Най-често представителите на малцинствата не получават равен достъп до обществени услуги, до правото на труд и на здравеопазване.

Проучването определя като ислямофобия забраната за строеж на джамии, проявите на насилие и вандализъм срещу мюсюлманите. Особено често страдат жените мюсюлманки, те

предизвикват насилие срещу себе си заради характерното си облекло, отчитат авторите да доклада.

Майкъл Приво, директор на организацията, осъществила проучването, определя като причини за ислямофобията в европейското общество атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. и политическото говорене, последвало тези събития. Той отбелязва, че все по-често партиите, независимо дали крайни, или умерени, говорят с езика на омразата срещу исляма и имиграцията.

Мортен Кирум, директор на Агенцията за основните права в ЕС, отбелязва, че имигрантите дават своя принос за ръста на европейската икономика и намира връзка между проявите на

дискриминация и настоящата криза. Според него ограничаването на обществените бюджети е обезсилило политиките срещу дискриминацията. Той призовава кризата да не бъде използвана като извинение за прекратяване на борбата с предразсъдъците и расизма.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа