Ромите избраха Фандъкова и бетонират районни кметове на ГЕРБ

Снимката е илюстративна

В София ромските квартали масово гласуват за ГЕРБ. Вотът им не променя особено резултатите за кмет на София, но ситуацията е съвсем различна с районните кметове. В "Слатина" и "Красна поляна" кандидатите на управляващата партия отиват на балотаж и ако ромите гласуват толкова мобилизирано за тях, както са го направили на първия тур, то отсега изходът изглежда ясен.

Докато във "Факултета" почти всички гласове отиват за ГЕРБ, то в "Христо Ботев" се наблюдава интересен феномен – масовият вот за общински съветници отива при ДПС, а за общински и районен кмет при ГЕРБ.

Това не е изненада, защото ДПС от години се опитва да спечели място в столичния общински съвет. Сега на партията не достигна малко, за да постигне целта си. На този фон за пръв път Фандъкова няма безпроблемен избор от първи тур и това се очакваше от месеци. Фактът, че в един от ромските квартали близък брой хора са подкрепили нея и листата на ДПС, а не на ГЕРБ, изглежда като договорка.

И в двата квартала на евроизборите през май първа сила е била именно ДПС.

Как ромите от "Факултета" ще си изберат кмет на "Красна поляна"

Подкрепата за ГЕРБ в ромския квартал "Факултета" е толкова убедителна, че човек би си представил как кварталът рязко е заприличал на жилищна група "Южен парк" заради личната отдаденост на Йорданка Фандъкова. Активността в квартала е по-ниска от средната в страната – 29%, но за сметка на това са се мобилизирали далеч повече роми, отколкото на евроизборите, когато е била едва 8.75%.

Сега от малко над 2000 гласа, подадени за кмет на София в местните секции, Фандъкова печели внушителните 1603 гласа. Те вероятно щяха да са и повече, ако не беше станала грешка в 71 секция. В нея местното население гласува чинно за ГЕРБ за общински съвет – партията има 114 гласа за листата си, ДПС е с 34 гласа, а 30 гласа имат всички останали партии.

Населението гласува по същия начин и за районен кмет – сегашният районен кмет Иван Чакъров (ГЕРБ, СДС) има 122 гласа срещу 50 гласа за всички останали. Изненадващо обаче Борислав Игнатов от "Демократична България" има 147 гласа в тази секция срещу само 2 гласа за Фандъкова. Логичните обяснения при този вот за районен кмет и общински съвет не са много – грешка при нанасянето на резултата или грешно инструктиране на гласоподавателите. Игнатов е номер 66 в бюлетината, а Фандъкова е 67.

Ромският вот не изглежда решителен на фона на цялата Столична община, но е особено важен при изборите за районен кмет на "Красна поляна". Иван Чакъров много добре знае това, защото е кмет на района от 12 години и сега има реален шанс да получи още четири години на поста с подкрепата на ГЕРБ (СДС). Той има 1661 гласа в ромската махала срещу 349 за всички останали кандидати. На първи тур Чакъров има общо 6684 гласа.

По всяка вероятност ромските гласове, ако се повторят на балотажа, ще оставят без никакви шансове независимият кандидат Георги Миланов.

ГЕРБ има и внушително превъзходство във "Факултета" при вота за общински съвет - партията взима 1402 гласа, а всички останали 400.

"Христо Ботев" харесва листата на ДПС, но още повече харесва Фандъкова

В столичния квартал "Христо Ботев" ромите отново масово гласуват само за един от кандидатите в различните листи. Този път обаче не подкрепят само една партия. За общински съветници харесват ДПС, а за общински и районен кмет – кандидатите на ГЕРБ. Активността в квартала е около 45 %.

От 8 секции в ромския квартал за общински съветници са гласували общо 2690 души, а гласовете за ДПС са 1751 гласа или 65%. Във всяка една от секциите Движението е първа политическа сила и то с голяма преднина. Преференциите са единици. По подкрепа листата на ГЕРБ е втора с общо 306 гласа в квартала.

И на евроизборите през май в "Христо Ботев" масово бяха гласували за ДПС.

Фандъкова, която се бори за четвърти мандат, е получила 1993 гласа от "Христо Ботев" от общо 2690 гласували. Това са 74% от всички гласове в квартала. Борислав Игнатов е втори по гласове в квартала с общо 250 гласа (9.2%) – горе-долу колкото печели Фандъкова в отделните секции. Трета е Манолова с 239 (8.8%).

В същите тези секции, пак с огромна преднина, печели кандидатът на ГЕРБ за районен кмет. От 2688 гласували за районен кмет в "Христо Ботев" издигнатата от ГЕРБ досегашен районен кмет Наталия Стоянова печели подкрепата на 1708 (64%). В повечето секции разликата между нея и другите кандидати е в пъти по-голяма. Само в една Стоянова има 219 гласа, а втори е кандидатът за районен кмет на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" Мирослав Илиев със 112 гласа. Само в тази секция Илиев има толкова висок резултат, в три други има между 35 и 50 гласа, а в останалите най-много 17.

Както и във "Факултета", ромският вот може да са окаже решаващ на балотажа за кмет на "Слатина" – на 3 ноември Стоянова ще се бори за поста с издигнатия от "Демократична България" Георги Илиев.

За разлика от евроизборите, когато в секциите в "Христо Ботев" имаше най-много 1-2 гласа "не подкрепям никого", сега се срещат повече такива гласове, но процентът им остава далеч от средния за страната.

На евроизборите ГЕРБ, които бяха първа сила, в "Христо Ботев" има общо 128 гласа.  

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019