Според доклад на САЩ за човешките права

Ромите, лошата медийна среда и корупцията са главните проблеми в България

Ромите, лошата медийна среда и корупцията са главните проблеми в България

Изтласкването на ромското малцинство по периферията на обществото,  влошаването на медийната среда заради политически и корпоративен натиск, злоупотребата с подслушването, корупцията и безнаказаността са главните проблеми пред България. Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в страната ни.

В доклада се посочва, че "има съобщение от журналисти, че политически партии, включително членове на управляващата партия, притискат медии и заплашват да унищожат бизнеса им, ако публикуват определени статии, което предизвиква автоцензура". Освен това  се отчита, че продължава загрижеността за ”влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който  комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост  сериозно накърнява медийния плурализъм”.

Сред проблемите е и "корупцията, която продължава да пречи на способността на правителството да действа и подкопава общественото доверие към правосъдието и други държавни институции". Според анкетираните неправителствени организации и опозиционни партии свързани с правителството бизнесмени прибягват до изнудване и натиск, за да осигурят подкрепа на избирателите за управляващата партия ГЕРБ на местните и президентските избори през 2011година.

"Управляващите не прилагат ефективно законите за борба с корупцията и служители във всички клонове на администрацията често се занимават безнаказано с корупционни практики  като подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние," отбелязва докладът.

Посочени са и лошите условия в затворите и арестите, протакането на дела в съдебната система, злоупотреба на властите с подслушване, насилието и дискриминирането на жените и деца, антисемитски вандализъм и др.

Критикувани са непрозрачността в дисциплинарните наказания на ВСС, задръстването на съдилищата със затлачени дела и дългогодишното влачене на наказателните процеси. В доклада са отбелязани и протакането на дела в съдебната система, злоупотребата с подслушване, насилието срещу жени и деца, антисемитския вандализъм,  дискриминация срещу роми и етнически турци, трафик на хора и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България