Преди останалите граждани на България и Румъния

Ромите може да получат достъп до трудовия пазар във Франция

Ромите може да получат достъп до трудовия пазар във Франция

Френският премиер Жан-Марк Еро ще председателства идната седмица министерска среща по ромския въпрос. Ще бъде обсъдено по-специално вдигане на мерките за ограничаване на ромския достъп до трудовия пазар, съобщи вътрешният министър Манюел Валс, цитиран от Франс прес в четвъртък.

Ще бъдат обявени "пътеки" за получаване на работа с цел да се реши проблемът с ромите, временно настанени във Франция, заяви министърът пред радио "Франс ентер".

"Възможно решение" според него ще е вдигане на мерките, ограничаващи достъпа им до пазара на труда.

Ромите, идващи главно от Румъния и България, които живеят в нелегални лагери, редовно разтуряни от френската полиция, както и всички останали граждани от двете страни, са обект на "временни мерки", които затрудняват за тях достъпа до трудовия пазар в 8 държави от ЕС, включително Франция. Тези мерки ограничават длъжностите, които им е разрешено да заемат, в рамките на 150 професии, определени от правителствата.

Същевременно работодателите са задължени да искат разрешение от местната администрация и да плащат такса, напомня АФП.

Освен с участниците в предстоящата министерска среща, премиерът на Франция ще разговаря и с представители на "сдружения", които имат отношение към проблема, посочи Валс.

Според него обаче "истинското решение" ще бъде страните на произход, "които са членки на ЕС и искат да влязат в Шенгенското пространство, коренно да променят тези политики, които дискриминират от десетилетия тези групи от населението".

Занапред ще бъдат полагани все повече усилия да не се евакуират лагери без подсигуряване на жилища, "но това е трудна задача и трябва да го кажем", отбеляза Манюел Валс.

"Трябва да бъдем оставени да работим спокойно, без да се заклеймяват тези групи от населението и като се спазват европейските и националните закони, но също така много решително и хуманно", изтъкна той.

Европейският форум на ромите настоя френският президент Франсоа Оланд да спре разтурянето на ромските лагери без подсигуряване на алтернативно решение, както бе обещал по време на своята предизборна кампания.

Европейската комисия заяви, че внимателно следи действията на френските власти за разтуряне на тези лагери.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа