Ромите не излязоха да гласуват, ГЕРБ загуби изборите

Ромите не излязоха да гласуват, ГЕРБ загуби изборите

Ромските гласове винаги са били процентът, който печели или обръща изборите. Неслучайно през годините сме виждали цели махали да отиват до урните в уречено време и да решават "мача". За никого не е тайна, че ромските махали са неизчерпаем извор за купуване на гласове, а и на избирателна активност. Оттам – на повишена представителност на бъдещата власт или отделната партия.

Изборите на 11 юли обаче бяха различни поради няколко фактора.

Първо, в средата на лятото опашките от народ са на Кулата заради гръцките плажове, а не пред урните заради розовите обещания на политиците.

Второ, определена категория избиратели вероятно не са отишли да гласуват заради машините. Някои от недоверие, други поради опасения, че няма да се справят с устройствата.

Трето – МВР. Именно действията на полицията изиграха решаваща роля за изборните резултати в ромските махали. Там на тези избори активността бе ниска, а гласовете за ГЕРБ сега са се стопили значително. Вероятно ако този вот не беше изчезнал, партията на Бойко Борисов отново щеше да е първа политическа сила.

Mediapool сравни резултатите от редовните парламентарни избори на 4 април с тези от миналата неделя в общо 135 ромски секции в 14 населени места. В тях подкрепата за партията на Бойко Борисов е намаляла общо над три пъти. През април в тези секции за ГЕРБ са гласували общо над 14 хил. души, а сега едва малко над 4200. Разликата от близо 10 хил. гласа на пръв поглед не изглежда голяма на фона на общите резултати в страната, но всъщност загубените от партията гласове в тези секции са повече от тези, които тя е спечелила в неделя в област Видин, където е станала първа (общо 9491 гласа за ГЕРБ).

Тенденцията във всяко от населените места, които Mediapool провери, е една и съща – гласовете за партията на Борисов са намалели само за три месеца. В някои махали вотът е наполовина, а в други – над 5 пъти по-малко.

В почти всички проверени населени места през април ГЕРБ е била първа политическа сила и то с голяма преднина. Сега в една част от тях партията продължава да е първа, но с малка разлика пред втория, а в други е загубила.

Как стои въпросът с останалите партии?

ДПС е единствената друга партия, която бележи значителен спад на гласовете си в проверените ромски секции. На тези места през април ДПС е втора по гласове след ГЕРБ с малко над 6000 гласа. На 11 юли подкрепата е спаднала над два пъти - до около 2800 гласа.

Повечето от останалите партии също губят подкрепа в ромските секции, но мащабите са по-малки. БСП например е имала над 3500 гласа, а сега са около 2400. През април "Демократична България" е имала общо малко над 1500 гласа в 135-те секции, а сега са малко под 1000. "Изправи се! Мутри вън!" е загубила най-малко от подкрепата си – от около 870 на малко над 800.

Единствено формацията на шоумена Слави Трифонов е увеличила гласовете си в ромските махали, но не значително. Преди три месеца тя е имала около 3200 гласа, а сега са малко над 3600.

Прав ли беше Борисов за Гоце Делчев?

По-рано тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "подсказа" за предполагаемо преливане на гласове от страна на ДПС към "Има такъв народ", като насочи вниманието към ромската махала в Гоце Делчев.

Секциите в "Кумсала", където са концентрирани ромите, обаче, не показват подобно "преливане". В трите секции там през април ГЕРБ печели близо 700 гласа, втора е БСП с близо 300 гласа, пета - ИТН с около 100. ИСМВ има 24, а ДБ – 16. В неделя първа е БСП с 347 гласа, ГЕРБ остава втора с около 130 гласа, а ИТН е трета с 115. ДБ взима 46, а ИСМВ – отново 24.

Всъщност през април в цял Гоце Делчев няма секция, в която ДПС да има повече от 21 гласа. В този смисъл дори да приемем, че е имало "преливане", то е на няколко десетки гласа – значително по-малко от загубените от ГЕРБ гласове само в трите секции в "Кумсала".

Освен това в близките до Гоце Делчев села, където ДПС печели през април, печели и сега. Не се забелязва увеличение на гласовете за ИТН.

Най-сериозният срив на ГЕРБ – в София и Пловдив

Най-много от ромските си гласове ГЕРБ губи в София и Пловдив. В столичните квартали "Христо Ботев" и "Факултета" през април партията на Борисов печели над 3100 гласа, а в неделя – едва около 600. Преди три месеца ДПС е втора с над 1000, но в неделя взима едва 33 гласа. ИТН, която през април е имала около 500 гласа, сега е първа сила с малко над 700.


Разликата в резултатите в секция в София

В пловдивските махали ситуацията е подобна, но на предишните избори е имало почти паритет между ГЕРБ и ДПС. Там партията на Борисов преди три месеца печели над 2400 гласа, а ДПС е втора с около 2300 гласа. Сега близо 550 отиват за ГЕРБ, а близо 1000 за ДПС.


Разликата в резултатите в секция в Пловдив

Мистерията "Буковлък"

На последните избори резултатите в село Буковлък са вероятно едни от най-неочакваните. Там само преди три месеца ГЕРБ печели близо 1200 гласа, а в неделя е подкрепена от едва около 60 души. "Стопяват" се и гласовете за ДПС – от малко над 1000 на близо 100. Подкрепата за "Има такъв народ" обаче се увеличава – от 30 гласа през април на 170 през юли.

Още преди вота бТВ съобщи, че много от жителите на селото са заминали за Германия, Холандия и Испания. Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи по-късно, че има схема за гласуване, която тръгва от Буковлък и стига до германския град Делменхорст. За по-малко от 24 часа, от един и същ ай пи адрес 180 души от Буковлък са подали заявления да гласуват в Делменхорст.

Резултатите от секцията в германския град показват, че за ДПС са гласували 159 души, а втора сила е ИТН с 52. За ГЕРБ са гласували едва трима души.

Там, където ГЕРБ остана първа

Сред ромските секции, в които ГЕРБ губи гласове, но остава първа, са тези в Сливен, Бургас, Перник, Видин и Стралджа.

Във видинските секции през април ГЕРБ има около 430 гласа, втора е ИТН с близо 180 гласа. Изненада тогава е третата сила – "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, която има 150 гласа. След нея е БСП. В неделя ГЕРБ остава първа, но с около 220 гласа, втора вече е ИТН с 160, БСП се нарежда трета с над 50. Партията на Цветанов пък има едва около 30 гласа.

В ромските секции в Перник през април от ГЕРБ са първи в близо 860 гласа, втора е ИТН (около 450), трета БСП (малко над 400). В неделя трите формации са запазили последователността си, но гласовете за тях са се променили. Партията на Борисов вече има малко над 530 гласа, ИТН увеличава малко подкрепата си до близо 500, а БСП е с близо 300 гласа.


Разликата в резултатите в секция в Перник

В ромски секции в Бургас ГЕРБ губи над 360 гласа за три месеца, но остава първа с подкрепата на близо 300 души. През април втора е БСП (около 240 гласа), трета ДПС (малко над 180 гласа), а ИТН е четвърта (близо 180). В неделя втора след ГЕРБ вече в ИТН с около 190 гласа, следвана от ДПС (малко над 180 гласа), а четвърта е БСП с над 150 гласа.

В ромски секции в Сливен ГЕРБ запазва първото си място, но губи над 530 гласа от април (от над 650 на над 120). Втора и тогава, и сега е ДПС, която губи около 300 гласа (от над 400 на над 100). През април трета е била БСП с 210 гласа, но на последния вот е имала едва около 50. ИНТ също губи гласове – около 90.

Тенденцията в ромските секции в Ихтиман е подобна. Там обаче през април победата на ГЕРБ е отчетлива – близо 1400 гласа, а втора е БСП с едва около 20. Сега ГЕРБ запазва първото си място, но с малко над 620 гласа. На 11 юли обаче изненадващо по-сериозна подкрепа печели ДПС – близо 240 гласа при едва около 20 преди три месеца.

В стралжданските ромски секции преди три месеца ГЕРБ е имала близо 600 гласа, а сега – 380. Втора е била ИТН с около 390, която е спаднала до малко над 300. Трета е била БСП с малко над 350, която обаче получава около 220 в неделя.

Загуба на лидерство

Ромските секции в София, Пловдив, Буковлък и Гоце Делчев не са единствените, в които ГЕРБ губи първото си място.

Така става и в Лом. Там през април партията на Борисов има близо 580 гласа, а сега – близо 100. Този рязък спад на гласовете на ГЕРБ води и до разместване на подкрепата за партиите в тези секции. В неделя първа е ИНТ с над 180 гласа (при близо 110 през април), втора е ДПС с около 170 (при над 180 през април) и едва трета е ГЕРБ.


Разликата в резултатите в секция в Лом

В Стара Загора ситуацията е подобна. Преди три месеца там партията на Борисов е била първа с над 200 гласа, втора е била БСП (над 150), трета ДПС (над 70), а ИТН е имала около 60. При вота в неделя ГЕРБ (над 60) е изпреварена от ИТН (над 110), БСП (около 80), и ИСМВ (около 70).

През април в ямболските ромски секции ГЕРБ отново е открояваща се първа сила с над 1050 гласа. Следва я ИТН с над 670, БСП с около 640 и ДПС с близо 240. В неделя обаче първа става ИТН с около 700, следвана от БСП с около 390 гласа, а ГЕРБ взима близо 380. Подкрепата на ДПС пък се свива до малко над 150.

Помогна ли жандармерията?

Седмица преди изборите МВР започна мащабна операция срещу купения вот. В нея бе включена голяма част от състава на полицията и жандармерията. Няколко дни по-късно бяха обявени резултати, каквито не е имало от десетилетия. Лидерът на ГЕРБ обвини вътрешния министър Бойко Рашков, че е направил "параван" на "Има такъв народ".

Факт е, че МВР не е действало по толкова категоричен начин срещу купувачите на гласове от от години. Само за седмица в ареста бяха вкарани около 1000 души, бяха проверявани заложни къщи, фирми за бързи кредити и други. Това обаче нямаше как да стане без предварителната смяна на шефовете на областните дирекции.

Типичен пример в това отношение бе Пловдив. Тамошният началник Йордан Рогачев се раздели с поста си още в началото на мандата на служебното правителство. Рокадата нямаше нищо общо с купуването на гласове и бе направена заради разкрития на дирекция "Вътрешна сигурност" по разработка срещу местни полицаи, започнала месеци по-рано. Бяха арестувани началникът на Трето РПУ в града Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков. Те бяха обвинени, че са замесени в отвличане и в опит за кражба на голямо количество индустриална марихуана, отглеждана законно в близко село. Преди дни заповедта за отстраняване на Рогачев бе спряна от съда.

Малко преди изборите Рашков обяви, че в Пловдив е разкрита схема за купуване на гласове и каза, че това е правено от името на ГЕРБ. В цех за дограма в ромския квартал "Столипиново" бяха открити няколко дамаджани, маратонки и пари в различна валута. Дамаджаните станаха повод за подигравка от страна на Борисов, който заяви, че Рашков ги надушвал като стръвница.

Вътрешният министър обаче продължи с разкритията, а малко след това прокуратурата заяви, че е образувала дело за купуване на гласове в Харманли. И двете обаче касаят изборите на 4 април, а не току-що отминалите.

По традиция образуваните разследвания са далеч по-малко от подадените сигнали, но това не е учудващо. Изненадата тази година дойде от открития сблъсък на Рашков с прокуратурата. Той заяви, че държавното обвинение пренебрегва и саботира тези разследвания. В не един случай заради активността на Рашков прокуратурата бе принудена да тича след събитията. Малко след негови изказвания се обявяваше, че дела по въпросните случаи са образувани. Друг е въпросът дали ще се стигне до присъди.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?