Ромите от Гърмен "погребаха" законите и предупредиха за още протести

Ако трябва, пред парламента ще правим гето, закани се демонстрант

Жителите от ромската махала в Гърмен организираха масов протест в петък срещу разрушаването на незаконни постройки в кв. "Кремиковци", което започна под граждански натиск още през юни и продължи през тази седмица.

Демонстрантите блокираха движението в селото за около час, въпреки че кметът Минка Капитанова не издаде разрешение за шествието, защото щяло да предизвика напрежение. По време на протеста ромите символично "погребаха" законодателството в България в предварително приготвен ковчег, на който беше написано "Законите на Република България".

ООН осъди "експулсирането" на роми от Гърмен и Варна

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази в петък опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и Варна, предаде Франс прес.

"Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване", недоумява Хусейн в комюнике, цитирано от агенцията.

Още.

Впоследствие шествието отново се изтегли към ромската махала, водено от деца, носещи национални трибагреници и скандиращи "оставка". Протестиращите настояват кметът Капитанова незабавно да освободи поста си. Според ромите тя умишлено забавя процедурите по узаконяване на имотите им.

В края на демонстрацията участниците предупредиха, че ще продължат протестните си действия, като очакват подкрепа от "десет хиляди роми от Пловдив, Пазарджик, Велинград, Ракитово, Благоевград, Петрич, Сандански, отвсякъде".

"Ако трябва в София пред парламента, там ще правим колиби, там ще правим ромско гето", закани се участник в шествието пред БНР.

В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в ромската махала, след като жителите на Гърмен организираха серия от протести с това искане. Те бяха провокирани от масово сбиване между българи и роми през май заради спор за силна музика, звучаща от кв. "Кремиковци". В понеделник и вторник тази седмица пък бяха съборени още 6 ромски къщи и така около 50 души останаха без покрив. Предвидени за премахване са още 114 незаконни постройки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?