Ромите в Европа продължават да бъдат възприемани като граждани втора категория

Снимка: БГНЕС (архив)

Ромите в Европа продължават да бъдат възприемани като граждани втора категория, заяви френският клон на "Амнести интернешънъл" в декларация на сайта си по повод Международния ден на ромите.

Достъпът до училищата за ромските деца е път осеян с препятствия, констатира правозащитната организация. Според нея във Франция, Чехия, Гърция и Словакия всеки претекст е добре дошъл, за да се възпрепятства достъпа на ромите до училищата.

Често се злоупотребява с отказите за записване в училищата на ромски деца, или пък тези деца са записвани в отделни паралелки. В училищата дискриминацията и тормозът на ромските деца продължават да са честа практика.

В Чехия например прекалено много ромски деца има в училищата за деца с леки умствени увреждания. По време на визита на представители на "Амнести" в Гърция в ромското гето Софос в Аспропиргос близо до Атина ромски деца разказали, че ги е страх от преследване в училище. При визита на "Амнести" в Словакия било констатирано, че властите използват метални фургони близо до ромските гета, за да създадат на по-ниска цена училища специално за ромски деца.

Във Франция едва 11 процента от ромчетата на възраст 7-15 години ходят на училище, показало проучване от 2011 г. На много такива деца било отказано записване в училища според изследване на Европейския център за правата на ромите.

Според "Амнести интернешънъл" тези прояви на дискриминация не могат да бъдат толерирани. Европейската комисия трябва да продължи да упражнява натиск върху страните членки, за да спазват европейското законодателство срещу прояви на дискриминация.

"Амнести интернешънъл" съобщи също, че на 11 април в Париж на Площада на Бастилията в 14,30 ч. местно време ще има митинг в подкрепа на ромите, на който се присъстват и политици и артисти. На него ще свири българският оркестър "Чакарака".

Споделяне

Още от България