Ромите в Гърмен с ултиматум за разбирателство със съселяните си

До понеделник в 12 часа "да седнем на маса и да се разберем веднъж завинаги"

Сн.: БГНЕС

Ромите в Гъмен си сформираха в петък инициативен комитет, чието първо послание беше, че те няма да се махнат от селото, въпреки настояването на останалите жители и угрозата да останат без къщи. На извънредна пресконференция ромският комитет отправи ултиматум към съселяните си до понеделник в 12 часа "да седнат на маса и да се разберат веднъж завинаги".

"Даваме им срок, каним ги до понеделник в 12 часа - да се съберем, да седнем на една маса, да направим преговори и да се разберем веднъж завинаги. Ние ще останем тук. Не искаме да си събаряме къщите. Ако дотогава те (инициативният комитет на другите от Гърмен-бел.ред.) не говорят с нас, ние ще обявим, че всичко това е политическо и протестът им е платен от някоя партия", каза председателят на инициативния комитет на ромите Юлиян Герасимов.

Останалите жители на Гърмен обаче на свой ред отправиха ултиматум към властите да се съборят незаконните постройки на ромите.

Конфликтът в общината започна на 23 май, когато жители на селото са поискали от ромите от гетото в кв. "Кремиковци" да намалят музиката. Напрежението ескалира и се стига до масов бой с четирима ранени и осем арестувани. Местното българско население излезе на протест, който незабавно бе подкрепен от пристигнали на място футболни фенове от София и други градове. Недоволните се обявиха срещу пришълците в ромската махала, както и срещу постоянните "набези" и кражби, които оставали без последствия от страна на властите.

Взривоопасно покачилото се напрежение бе овладяно със засилено присъствие на жандармерия и полиция, но конфликтът все още тлее. Местните жители организираха няколко протеста с ултраси от футболните агитки и други националисти. Най-голямата демонстрация бе на 2 юни, когато в Гърмен се събраха над 1000 души от цялата страна.

По подобна схема преди няколко дни избухнаха и размириците в столичния квартал "Орландовци". Поводът пак бе направена забележка към роми за твърде силно пусната музика.

Според първоначалната оценка на вътрешния министър Румяна Бъчварова за Гърмен, става дума за "битов инцидент", а не за етнически конфликт, каквито спекулации се опитвали да правят партии и политици. Проверките, направени след сблъсъците, не са открили в "Кремиковци" роми от други краища на страната, каквито може и да е имало, но овреме са се изнесли. Махалата се оказа изряден платен на ток и вода, но проблем са незаконните постройки. Някои от собствениците им сами си ги разрушиха, но другите къщи предстои да бъдат премахнати принудително.

Времето на незаконните къщи изтича

В началото на седмицата строителният контрол обяви, че до края на юни всички 124 незаконни ромски къщи в Гърмен ще бъдат разрушени. На обитателите им са пратени покани за доброволно премахване, които не са били обжалвали и са влезли в сила. Срокът за доброволното събаряне на къщите изтича на 29 юни. Само две от незаконните постройки са съборени частично досега от техните обитатели. Предстои избор на фирма, която ще извърши премахването.

След протестите в Гърмен и ултиматума на Патриотичния фронт за събаряне на незаконните къщи в кв. "Кремиковци", държавата вече присъства постоянно в гетото. От няколко дни служители на строителния контрол са в Гърмен и правят описи на незаконните постройки. Десетки къщи вече имат разлепени предупреждения за събаряне на вратите си, но ромите махат лепенките и продължават да живеят там.

Ромското гето в Гърмен е изникнало върху 60 декара общинска земя, която е със статут на "земеделски ниви". Местните обвиняват бившия кмет от ДПС Ахмед Башев, че е поканил ромите в Гърмен и им е дал земя, за да си осигури гласове за изборите. Башев, който в момента е народен представител, отхвърля тези обвинения и твърди, че ромите са били около 300 преди 10-15 години, но са се увеличили много заради високата раждаемост.

Местната власт в община Гърмен от 16 години е в ръцете на ДПС. Настоящият кмет Минка Капитанска, която наследи Башев, е от същата партия.

ДПС си отмъщава на ромите

В петък председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев предположи, че голяма част от напрежението в Гърмен и "Орландовци" се дължи на ДПС. Той цитира изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан след парламентарните избори, в което Местан благодари на българските роми. Кънчев посочи, че ДПС всъщност не са събрали много гласове в ромските квартали и сега си отмъщава.

"Държа Местан да обясни подведен ли е бил или умишлено е опитал по този начин да отмъсти на българските роми, че не са гласували за партията му?", попита Кънчев пред Нова телевизия. Според него проблемът с незаконното строителство в цяла България трябва да бъде решен цялостно и всеки трябва да може да плати глоба, срещу която да си узакони къщата си

"У нас има повече от 10 000 незаконни ромски къщи. Ако една къща е средно по 50 кв.м и се наложи по 50 лева на квадрат санкция за узаконяване, в бюджета ще влязат над 25 млн. лв. Ако от циганите влязат 25 млн. в бюджета, то от българското незаконно строителство ще влязат над 100 млн. лв", каза Кънчев.

"Левски е в криза, ЦСКА е в криза, много им се насъбра" на момчетата от агитките

Кънчев придположи, че една от причините за последните сблъсъци между българи и роми е, че "момчетата от агитките" са искали да си изкарат някъде напрежението: "Левски" е в криза, ЦСКА е в криза, много им се насъбра", предположи той. Кънчев поиска българите и ромите, които са се сбили в "Орландовци", да бъдат подложени на тест за наркотици.

Според евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО, Патриотичен фронт) правилното решение на проблема е просто да се премахнат ромските гета. "Ромите не са поникнали от земята. Ако премахнат гетата им, те ще се върнат там, откъдето са дошли", каза Джамбазки.

Роми от "Факултета" се стреснаха от слух за саморазправа

Междувременно в четвъртък вечерта роми от столичния ромски квартал "Факултета" излязоха на улиците снощи заради мълва, че българи са тръгнали да се саморазправят с тях, съобщи БНТ. Заради слуха гневната група блокира основните улици в района – "Суходолска" и "Възкресение". Те заплашиха, че са готови да блокират и градския транспорт в квартала.

Полицаи и жандармерия завардиха квартала и преговаряха с ромите, които се разотидоха, след като стана ясно, че никой не ги застрашава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?