Ромите в Гърмен сами бутнаха две незаконни къщи

Гърмен, сн, БГНЕС

Ромите от кв. "Кремиковци" в Гърмен сами събориха във вторник двете незаконни къщи, чието разрушаване бе насрочено за 10 часа сутринта.
Те са платили 200 лева за багер, който да събори постройките, иначе е трябвало да платят 9000 лева глоба за събарянето, организирано от общината.

Преди ден в ромския квартал бяха съборени четири къщи. Акцията започна в 11 часа при засилено полицейско присъствие, както и на жандармерия, Бърза помощ и инспектори от ДНСК. Собственикът на една от къщите припадна и бе откаран в болница, което предизвика още по-голямо напрежение, но до сблъсъци не се стигна.

Тази сутрин са съборени двете най-масивни къщи - дву и триетажна.

Семействата, чиито къщи бяха съборени вчера, са нощували под открито небе. Сред тях има и майка на 18-дневно бебе. По думите ѝ от общината предложили общинско жилище само на нея и бебето, но не и за двете ѝ малки деца. Ромите от квартала се оплакаха, че не на всички са предложени общински жилища.


Те ще подадат документ за мирен протест, който ще се проведе идния четвъртък. Исканията им е да се узакони махалата и да се направи проверка в Гърмен на всички къщи, сред които също имало незаконни. Жителите на квартала заплашват, че ще затварят пътища.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?