Ромите в Гърмен сами бутнаха две незаконни къщи

Гърмен, сн, БГНЕС

Ромите от кв. "Кремиковци" в Гърмен сами събориха във вторник двете незаконни къщи, чието разрушаване бе насрочено за 10 часа сутринта.
Те са платили 200 лева за багер, който да събори постройките, иначе е трябвало да платят 9000 лева глоба за събарянето, организирано от общината.

Преди ден в ромския квартал бяха съборени четири къщи. Акцията започна в 11 часа при засилено полицейско присъствие, както и на жандармерия, Бърза помощ и инспектори от ДНСК. Собственикът на една от къщите припадна и бе откаран в болница, което предизвика още по-голямо напрежение, но до сблъсъци не се стигна.

Тази сутрин са съборени двете най-масивни къщи - дву и триетажна.

Семействата, чиито къщи бяха съборени вчера, са нощували под открито небе. Сред тях има и майка на 18-дневно бебе. По думите ѝ от общината предложили общинско жилище само на нея и бебето, но не и за двете ѝ малки деца. Ромите от квартала се оплакаха, че не на всички са предложени общински жилища.


Те ще подадат документ за мирен протест, който ще се проведе идния четвъртък. Исканията им е да се узакони махалата и да се направи проверка в Гърмен на всички къщи, сред които също имало незаконни. Жителите на квартала заплашват, че ще затварят пътища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?