Ромни изпревари Обама в проучване

Ромни изпревари Обама в проучване

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни изпревари сегашния държавен глава Барак Обама в ново допитване след първия им предизборен диспут преди седмица, предаде ДПА.

Ромни е с преднина от 2 процентни пункта - 49% подкрепа спрямо 47% за Обама в допитване сред 2700 души, проведено между 2 и 8 октомври. Същото допитване, но сред по-голяма извадка от 3200 души, сочи 49% подкрепа за Обама спрямо 46% подкрепа за Ромни. И двете извадки са със статистическа грешка от 2%.

Нито един от двата резултата не осигурява на никой от кандидатите статистически значима преднина, но взети заедно те подчертават съревнователното естество на тези избори, коментира в сайта на "Галъп" Франк Нюпорт.

Той отбеляза, че подобно на други неотдавнашни президентски избори, потенциалните гласоподаватели са по-склонни да изразят подкрепа за кандидата на републиканците.

На този етап е по-вероятно поддръжниците на Ромни да заявят, че със сигурност ще гласуват, каза Нюпорт.

Това е поредното допитване, което показва нарастване на подкрепата за Ромни след първия предизборен диспут от 3 октомври, в който той според мнозинството анкетирани се представи по-добре от Обама.

В проучване на центъра Пю от понеделник Ромни е с 49% подкрепа спрямо 45% за Обама сред вероятните гласоподаватели. Това бе първият случай, в който Ромни поведе в проучване на избирателните нагласи на национално ниво, припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят