Ромни спечели дебата, но дали това ще е достатъчно?

Барак Обама и Мит Ромни

След няколко трудни седмици републиканецът Мит Ромни вчера вечерта отново си стъпи здраво на краката и се представи силно в дебата срещу президента демократ Барак Обама. Въпросът е дали не е прекалено късно, дали това ще промени нещо.

Възможно е Ромни да събере още средства за своята кампания, да привлече отново интереса на нерешилите за кого да гласуват и да получи вълна на подкрепа от своите съпартийци, след като изглежда излезе победител от първия си сблъсък лице в лице с Обама. Републиканският кандидат-президент по всяка вероятност ще спечели и от благоприятното отразяване на събитието в медиите. При условие че до президентските избори на 6 ноември остава малко повече от месец, времето на Ромни да изпревари Обама изтича.

Гласуването започна под една или друга форма в 35 щата и 6 процента от избирателите вече са упражнили правото си на вот според проучване на агенция Ройтерс и института Ипсос, резултатите от което бяха публикувани вчера. И макар дебатите да са сред най-паметните събития при всяка кандидатпрезидентска кампания, няма много доказателства, че те могат да променят изхода от една надпревара.

Обама може и да не е успял да привлече вниманието, но избегна и този тип катастрофално представяне, който кара привържениците да преосмислят своята подкрепа. "Никой няма да мине от единия в другия лагер заради този дебат", коментира Самюъл Попкин - професор по политология в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Застанал за първи път на една сцена с президента, Ромни много добре се възползва от възможността да убеди избирателите, че е способен да води нацията. Като говореше със стегнати, смислени изречения, Ромни дойде въоръжен с богат набор от остроумни забележки, измислени така, че после дълго да се въртят по кабелните телевизии и в ЮТюб.

"Имате право да имате собствена къща и собствен самолет, но не и собствени факти", каза в един момент Ромни на Обама.

За разлика от него президентът не изглеждаше доволен, че е на сцената. Отговорите му бяха уклончиви и назидателни, пълни с факти, но без визия. Той каза, че данъчните и бюджетните планове на противника му не се връзват, но той се въздържа да го атакува по други линии, където е ясно, че щеше да има успех.

"Ромни спечели. Голямата изненада е, че той спечели толкова категорично", заяви Пол Сратич, преподавател по политология в Йънгстаунския щатски университет. Избирателите изглежда са съгласни.

Около 67 процента от участниците в допитване на общественото мнение, проведено от телевизия Си Ен Ен веднага след дебата, обявиха Ромни за победител. Шансовете на Обама за преизбиране са намелели от 74 на 66 процента според сайта за прогнози Intrade.

Президентът запазва преднина в проучванията на общественото мнение. В сряда Обама водеше с 47 процента пред Ромни с 41 процента според сондаж, проведен от агенция Ройтерс и института Ипсос - разлика, която е доста устойчива от средата на септември.

Според други анкети надпреварата е малко по-оспорвана. Обама има категорична преднина в повечето от политически разделените щати, които по всяка вероятност ще решат изборите.

Много социологически институти очакват авансът на президента да се стопи малко идния месец. Дебатите обаче рядко имат голямо значение.

Подкрепата за кандидат-президентите в проучванията се е променяла средно с по-малко от един процент след 16-те дебата, които са се състояли от 1988 г., показва изследване на Том Холбрук, преподавател по политология в Университета на Уисконсин в Милуоки.

Най-голяма промяна е регистрирана през 2004 г., когато демократът Джон Кери спечели 2,3 процента срещу президента републиканец Джордж Буш младши. Буш обаче спечели изборите.

Хората, които са се настроили да гласуват срещу Ромни, няма да променят мнението си, независимо колко подходящ за президентския пост изглежда той в дебатите, смята Самюъл Попкин - автор на книгата "Кандидатът: какво е необходимо, за да се спечели . . . и да се задържи Белия дом".

"Ако мислите, че той е егоист, който подкрепя богатите, не пречи да мислите, че е уверен, спокоен, сърдечен изпълнителен директор, който ви уволнява с усмивка", отбелязва Попкин.

Възможно е освен това някои избиратели да се съсредоточават всъщност върху думите, изречени от двамата кандидати, а не върху начина, по който те са били казани.

Докато Ромни омаловажи консервативните си позиции в опит да спечели центристките гласоподаватели, Обама успешно наблегна на теми като образованието и съкращаването на бюджетния дефицит, които се харесват на тази група, отчетоха няколко наблюдатели.

Новият акцент на президента върху създаването на нови възможности, а не върху осигуряването на справедливост, също може да му помогне сред по-умерените в идеологически план избиратели, които все още не са решили за кого да гласуват.

"Често избирателите държат повече на съдържанието, отколкото на стила", отбелязва Доти Линч - професор по комуникации в Американския университет във Вашингтон.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят