Ромпой: ЕС може да се разпадне заради Великобритания

Опитите на британския премиер Дейвид Камерън да възстанови властта на британското правителство за сметка на Европейския съюз, може да доведат до разпадането на ЕС, предупреди председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой в интервю пред в. "Гардиън", цитиран от вестник „Сега“.


Миналия месец Камерън поиска "нова сделка", която включва процедура за неучастие по ключови въпроси.


"Ако всяка държава членка има възможността да се разхожда из настоящите политики, да прилага тази, която ѝ харесва, и да отхвърля онази, която и допада най-малко, ЕС като цяло и единният пазар по-специално ще се разпаднат бързо", каза Ромпой.


Според социлогическо допитване 51% от британците са за излизане на страната им от ЕС, а 40% биха искали да продължат да бъдат членове на съюза. Изследването показва, че са настъпили сериозни промени в нагласите в сравнение с положението от преди десет години, когато 68% от анкетираните британци са искали да останат в ЕС, а 19% са били за излизане. Миналата година съотношението е било 40% за оставане към 49% за излизане. Отношението към ЕС се обяснява с продължаващата криза в еврозоната, съпроводена с опасения за евентуалния крах на общата валута.


В началото на новата година Дейвид Камерън ще произнесе реч за отношенията между Великобритания и Европа. Очаква се, че той ще използва този повод, за да предложи след 2015 г. да се състои референдум за условията на британското членство, пише още „Сега“. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?