Ромска организация готви международен протест в София

 Снимка: БГНЕС (архив)

Голям мирен протест на роми, с участието на ромски организации от Сърбия, Хърватия, Словения, Македония, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния, ще се състои в София през юли. Това обяви председателят на Националния център за развитие на ромите в България Петко Асенов пред БНР.

Според Асенов, напрежението между българи и роми в Гърмен, както и в столичните квартали Орландовци и Дружба се дирижира от политически сили. Тъкмо намесата на политическите сили за разпалване на етническа омраза е причината за готвения протест, каза председателят на ромската организация.

"Кой насажда тази етническа омраза? Краси Каракачанов, който е председател на ВМРО, този човек насажда най-голямата омраза в България между етносите. Някой иска да лее кръв в тази държава. Ние не искаме това да го направим", заяви Асенов.

Междувременно омбудсманът Константин Пенчев заяви пред БНР, че трябва да се намери комплексно решение на проблема с незаконното строителство в ромските квартали и махали в цялата страна. По думите му за него голяма вина има и държавата. От обясненията на Пенчев обаче не стана ясно какво трябва да бъде решението, защото според него има постройки, които трябва да бъдат съборени и такива, които са "годни и обществото няма интерес да бъдат разрушавани".

Омбудсманът посети Гърмен, за да провери дали има нарушени права на български граждани.

По информация на Агенцията за закрила на детето 146 ученици от квартал "Кремиковци" в Гърмен не са посещавали учебните занятия от 23-ти май, когато възникна конфликтът, въпреки това повечето от тях са завършили учебната година. На 116 семейства бяха спрени детските добавки, както и месечните помощи срещу положен труд. Ако наесен учениците не се върнат в училище, то ще бъде затворено.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?