Ромска центристка коалиция се готви за самостоятелно участие в изборите

Коалицията от осем ромски политически партии "Единство" ще изготви свои листи за всички многомандатни избирателни райони и ще се яви самостоятелно на парламентарните избори. Това обявиха представители на коалицията в неделя.

Формированието се състои от партиите "Свободна България", Партия за социални и демократични промени, Национално движение за интеграция и развитие, Национално движение за социална политика "Рома", Централно обединително движение "Спасение", Движение за обединение и солидарност, Политическа партия "Демократично движение "Родолюбие" и присъединилата се в неделя Демократична либерална партия на справедливостта". В коалиция "Единство" е и Национална партия "Майки на децата ни", която не е ромска.

Политическото споразумение за създаването на коалицията е подписано на 10 декември миналата година, председател е Александър Филипов, депутат от НДСВ.

От коалиция "Единство" обявиха като свои приоритети образованието, подобряването на условията в ромските квартали, силната социална политика, създаването на фондове за подпомагане на инициативите за малък и среден бизнес, увеличаването на доходите.

От коалицията си поставят за цел и осигуряването на безплатни учебници до края на средното образование.

Новата политическа организация ще работи активно за формиране на силен политически център и ще води диалог с центристки формации, обявиха представителите ѝ.

Независимо от желанието да се яви самостоятелно на изборите, "Единство" ще води официално предизборни разговори с парламентарно представени партии, казаха от коалицията. Неформални срещи вече били провеждани.

Представителите ѝ обявиха още, че средствата за предизборната кампания ще се набират от дарения на членове и симпатизанти и от "състоятелни хора в страната и чужбина".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?