Ромската фракция в ОДС застана зад Борисов

Ромската организация ДРОМ, която е част от парламентарната коалиция ОДС, обяви в сряда, че подкрепя кандидатурата на Бойко Борисов за столичен кмет.  Лидерът на ДРОМ Илия Илиев обясни пред Mediapool решението с добре свършената работа на Борисов като главен секретар на МВР. “Това дава гаранция, че генералът ще намали престъпността в столицата и ще работи ефективно за сигурността на столичани. Борисов не говори много, но върши много, той може да подобри комуникацията с ромския електорат,” смята Илиев.

Според данни на социологически агенции, голяма част от рамите в столицата вече са заявили готовност да гласуват за Борисов.

Илиев се оплака, че СДС не са поканили ДРОМ за подкрепа на техния кандидат Минко Герджиков и така оправда алтернативното си решение “за” генерала.

Междувременно независимият кандидат за столичен кмет Бойко Борисов реализира в сряда пет предизборни мероприятия.

“БСП обещаха да вдигнат заплатите, а вдигат тока”

Сутринта посети с. Мрамор, след това отговори на 10 въпроса, отправени от Новото време, после влезе във Българската фондова борса и накрая успя да отдели време за таксиметровите шофьори и хората в неравностойно положение.

В с. Мрамор той призова хората да не гласуват за БСП, защото вече веднъж са ги били излъгали. “Ще вдигам заплатите, вдигнаха тока – не се подвеждайте”, предупреди ген. Борисов.

“Много е важно да ме подкрепите, защото при мен е въпрос на чест да им натрия носа”, каза той.

Бойко Борисов съобщи, че е отправил запитване до Народното събрание колко сигнала за корупция е подала досега неговата конкурентка за кметския пост Татяна Дончева от БСП.

Единственият човек, за който Борисов знае да е подал сигнал за корупция, е председателят на червените общински съветници и шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров. Димитров е член на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на генерала за столичен кмет, и напада Татяна Дончева.

Според Борисов знакът, че се бориш с корупцията, е именно това – колко пъти си сезирал прокуратурата.

Самият той обяви в сряда, че ще сезира прокуратурата за концесията на “Софийска вода”, а градският прокурор на София Бойко Найденов каза, че вече е започнала такава проверка, но ще очаква и документите от генерала.

Бойко Борисов, който преди ден се завърна от Мюнхен, разказа на жителите на Мрамор за технологията в Германия, където разделно се събират отпадъците и едва тогава се гори малка част от тях. Той ги информира, че заводът за горене на отпадъци в Мюнхен струва 300 милиона евро.

На срещата с Новото време генералът подкрепи идеята да бъде създаден публичен регистър за общинската собственост и представи визията си за разрешаване на кризата с боклука на столицата.

„Каквото и да се прави, решаването на кризата с боклука трябва да става при 101 процента прозрачност и публичност. Според мен категорично са необходими 2 завода за преработка на отпадъци”, обяви Борисов.

По думите му Общинска банка и останалите общински фирми трябва да бъдат приватизирани, защото “държавата е лош стопанин”.

“Като главен секретар аз вземах 1000 лева заплата, а началникът на “Софийска вода” взима 68 000. Значи той трябва да работи 68 пъти повече от мен... Ако те направя шеф на Общинска банка, ти ще ми правиш услуги”, обърна се Борисов към лидера на Новото време Емил Кошлуков.

При посещението си в Българската фондова борса Борисов се срещна с нейния изпълнителен директор Георги Драйчев и прокуриста Юлиан Динков.

Борисов проговори на езика на парите и попита Динков дали ако реши да закупи акции от сметището в Мрамор, сделката ще бъде отразена в Централния депозитар.

„Ще влезете в сивата икономика”, бе отговорът на Динков.

Пред таксиметровите шофьори Борисов каза, че съветниците сега са „много ербап”, защото са в анонимност.

Кметски избори 2005
Кметски избори
Листи по области
Резултати за 2003 г.
Още от Кметски избори 2005