Ромският "барон" Ицо Папата остава в ареста

Христо Върбанов - Ицо Папата

Софийският апелативен съд (САС) реши в четвъртък да остави в ареста ромския лидер Христо Върбанов – Ицо Папата, защото има опасност да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода. Той бе арестуван през април тази година по сигнал за рекет срещу друг ромски барон Станчо Владов.

Според прокуратурата Върбанов е поискал 100 000 евро от жената на Владов – Диана, за да "оттегли" свидетелите срещу мъжа ѝ по делото "Килърите". Станчо Владов е обвинен като поръчител на покушението над Тани Танев.

През последните две години Папата се превърна от подсъдим по делото за изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов в нещо като щатен свидетел на прокуратурата по знакови дела.

Той първо даде показания по мегаделото "Килърите", след като случайно бе разпознал задържания за няколко опита за убийства Георги Петков-Дачи като човека, който стрелял и срещу него през февруари 2009 г. След това Ицо Папата свидетелства и срещу Владов.

В началото на тази година благодарение на неговите показания зад решетките попаднаха Любомир Илиев-Къдравия и братята Георги и Васил Горанови. Тримата бяха обвинени заедно с Кирил Рашков-Цар Киро в подготовката на убийствата на Олег Янев от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Къдравия бе обвинен персонално и че подстрекавал грузинеца Константин Копреашвили да убие Папата срещу сумата от 100 000 евро.

Малко преди да бъде арестуван по делото за изнудване, Папата се провъзгласи за председател на Върховното мешере (извънредния ромски съд – бел. ред.).

Споделяне

Още от България