РомТелеком планира да увеличи цените на телефонните разговори с около 20 процента

Запазването на сегашните тарифи за градските разговори причинява значителни загуби за РомТелеком и разрешаването на проблема е възможно единствено чрез увеличаване на абонамента за ползване на телефонните услуги, заяви днес търговският директор на румънската телекомуникационна компания Питър Бейкър, цитиран в днешния брой на вестник Зиуа.

Цената за абонамент трябва да стане около 9-10 евро, тъй като сегашната ѝ стойност от само 2,8 евро е твърде ниска, изтъкна Бейкър. Той посочи за сравнение, че в Полша и Унгария цената на абонаментите за телефон е 12 евро, а средната стойност за страните от ЕС е малко под 12 евро.

За да се неутрализира ефекта на инфлацията, се налага тарифите за телефонните разговори да бъдат увеличени с 12 до 14 процента. Към тях ще се прибавят още 8 процента с оглед постигането на растеж на приходите, което ще ни позволи да набавим средства, за да продължим инвестициите в инфраструктурата на компанията, съобщи Бейкър.

Данни, предоставени от компанията, сочат, че за 2001 година сумите, изразходвани от компанията за субсидиране на градските телефонни разговори, са надхвърлили 300 милиона евро.

Търговският директор на РомТелеком не уточни кога ще влязат в сила новите тарифи на компанията, но изтъкна, че увеличението на абонаментите ще бъде придружено с намаляване на цените на международните разговори и таксите за Интернет.

Бейкър каза още, че дружеството ще подготви пакети от услуги за категориите от клиенти с ниски доходи. Последното увеличение на услугите на РомТелеком бе през ноември миналата година.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?