Роналдо заплашен от глоба и затвор заради неплатени данъци

Роналдо заплашен от глоба и затвор заради неплатени данъци

Португалският футболист на испанския "Реал" Кристиано Роналдо може да бъде глобен с 8 млн. евро и е заплашен от четиримесечен затвор заради неплатени данъци, съобщиха испанските медии в четвъртък.

Данъчното ведомство смята, че има доказателства, че футболистът не е платил около 8 млн. евро данъци от 2011 до 2014 г., дължими за реализирани приходи от имиджовите му права, които той получил през офшорни фирми, регистрирани на Вирджинските острови.

Сред самите данъчни специалисти обаче нямало единно мнение по казуса. Някои от тях смятат, че срещу Роналдо трябва да се започне углавно дело, други считат, че става въпрос за административно нарушение.

Футболистът вече е урегулирал отношенията си с данъчните през 2014 г., когато декларирал приходите от имиджови права и платил данъци в размер на 6 млн. евро. Според някои данъчни обаче Роналдо е трябвало да подаде декларации за всяка една година, а не да ги слива в една година. По мнението на други така той е платил данъците си и за 2009 и 2010 г. и е внесъл повече пари, отколкото би могъл, тъй като е изтичала давността за данъчна проверка на тези две години.

Инспектори, които са против възбуждането на углавно дело срещу футболиста, отбелязват, че той никога не е крил информация от данъчните служби, а по време на решаване на спора с данъците за 2014 г. е предоставил на данъчните пълен достъп до документите, свързани с доходите му.

Ако все пак му се повдигне обвинение за престъпление, той е заплашен от глоба в размер на 8 млн. евро и четиримесечен затвор, ако се претендира административно нарушение, португалецът ще трябва само да плати санкцията.

В началото на миналия декември испанските власти потвърдиха, че срещу нападателя на "Реал" се води разследване. Роналдо беше заподозрян в укриване на данъци на стойност 150 млн. евро, а разкритията бяха направени съвместно от германския "Шпигел", испанския "Мундо" и още десет европейски вестника, които се позовават на данни от "Футбол Лийкс" (Football Leaks).

По-късно португалецът заяви, че всичко е лъжа.

Новината за евентуалните обвинения срещу Роналдо идват ден, след като Върховният съд в Испания отхвърли жалбата на звездата на "Барселона Лионел Меси срещу присъдата от 21 месеца затвор за данъчни измами. Въпреки че решението на каталунския регионален съд беше потвърдено на най-висока инстанция, аржентинецът по-скоро няма да лежи в затвора.

Той и баща му Хорхе Меси бяха обвинени в укриване на данъци в размер на 4.1 млн. евро, дължими върху приходи от имиджовите права на футболиста в периода 2007 - 2009 г., които били продадени през фиктивни фирми в Белиз и Уругвай, за да се избегнат плащания на данъци в Испания.

Голмайсторът на "Барселона" заяви няколко пъти пред съда, че не се занимава с финансовите си въпроси и не знае нищо за тях, а просто "играе футбол". Първоначално се предполагаше, че само баща му ще бъде осъден, но в крайна сметка и двамата бяха признати за виновни.

Освен че бяха задължени да платят сумата, двамата аржентинци бяха глобени с 2 млн. евро в допълнение.

Споделяне

Още от Спорт

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?