"Росатом" атакува европейския титанов пазар

"Росатом" атакува европейския титанов пазар

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом“ атакува европейския пазар на титанова продукция. Нейното дружество ТВЕЛ, което произвежда свежо ядрено гориво, заедно с Чепецкия механически завод (ЧМЗ), който също е част от "Росатом“, подписаха петгодишен договор с европейски дистрибутор на титанова продукция за доставка на голяма партида титанов прокат. Името на получателя на продукцията обаче не се посочва.

Стойността на договора е 2 млрд. рубли, съобщиха от ТВЕЛ в четвъртък. В рамките му нао европейския пазар ще бъдат доставени над 1000 тона различни титанови изделия, произведени от ЧМЗ. Според условията на договора, обемът на доставка на продукцията ежегодно ще нараства, като пикът ѝ ще бъде през 2021 г. Първата партида титанов прокат ще бъде доставена на европейския партньор през първото тримесечие на 2017 г.

"Утвърденият график на доставките „с нарастване“ ще позволи на предприятието планомерно да увеличава производството на продукция, като разширява действащото производство“, уточни генералният директор на Чепецкия механически завод Константин Вергазов.

"Това е първият голям договор на ТВЕЛ за доставка на титанова продукция с чуждестранен партньор. Действащите договори с индийски, сингапурски и американски компании бяха в рамките на 10-20 тона. Европейският дистрибутор взе решение за такъв мащабен проект след серия успешни доставки от страна на ЧМЗ на опитни партиди през миналата година“, подчерта Вергазов.

Титановата продукция на завода е предназначена за различни сегменти на индустрията в това число на самолетостроенето и автомобилостроенето.

ТВЕЛ включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсия и обогатяване на уран и производство на газови центрофуги, както и научно-изследователски и конструкторски организации. Компанията осигурява ядрено гориво за 78 енергийни реактора в 15 държави, за изследователски реактори в 8 страни и за транспортните реактори на руския ядрен флот.

Чепецкият механически завод е разположен в гр. Глазов, Република Удмуртия и произвежда материали за топлоотделящи сборки, продукция от природен уран за предприятията от ядрената енергетика и за химическия, нефтогазовия и медицинския отрасли на промишлеността. ЧМЗ е единственият в Русия и един от трите в света производители на изделия от циркон и неговите сплави.

Споделяне

Още от Бизнес