"Росатом" готов да разшири алианса за АЕЦ "Белене"

"Росатом" готов да разшири алианса за АЕЦ "Белене"

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" е готова да разшири състава на участниците в консорциума, който участва в конкурса за строежа на АЕЦ "Белене", съобщи на предавана на сайта на компанията пресконференция първият заместник-директор на компанията Корил Комаров, цитиран от ТАСС в пентък.

"По същество консорциумът, разбира се, съвсем не изчерпва списъка с международните компании, които могат да вземат участие в този проект", каза той, без да даде повече подробности по темата.

През юни корпорацията подписа с френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик Стийм Пауър" меморандум за разбирателство по проекта за строежа на АЕЦ "Белене", който предвижда обединяване на усилията на компаниите в процедурата по избор на стратегически инвеститор в ядрения проект. Останалите кандидати, от които се очакваше да подадат окончателни оферти, са Китайската държавна ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation, CNNC) и Корейската хидро и атомна корпорация (Korea Hydro&Nuclear Power, KHNP).

"Що се отнася до създаването на нашия консорциум, това действително беше много важно решение, защото така искаме за реализираме проекта като използваме всички най-добри достъпни в света технологии и да сглобим такова международно решение, в което да има и руски ядрени технологии, и френски турбини и френско-немски технологии в областта на автоматизираните системи за управление на електротехниката", каза Комаров.

Той обясни, че заради пандемията от коронавируса "потенциалните инвеститори нямат достъп до информационната стая, където са събрани всички материали и цялата информация за проекта". По думите му датата да запознаването с тези данни на няколко пъти е отлагана. "Да се надяваме, че все по някои време пандемията ще престане да носи такава сериозна заплаха и можем да се върнем към нормалната дейност и да продължим тая история", каза вторият човек в "Росатом".

Той също така каза, че компанията му очаква от българското правителство да предложи механизъм, по който инвеститорите в проекта да могат да си върнат вложенията.

За всеки инвеститор е важно не само изграждането на проекта, на централата в случая, а и как ще бъдат възстановени направените инвестиции. Това е тема, която "Росатом" обсъжда с българското правителство, каза Комаров, припомняйки, че българската държава иска да реализира проекта на чисто пазарен принцип без държавни гаранции.

"Такъв прецедент, честно казано, не познавам", каза Комаров.

Според него подобни проекти се реализират или с достатъчно сериозно взаимодействие с държавата, или получавайки някакви гаранции за възвръщаемост на инвестицията от производство на електроенергия. Комаров даде за пример изграждането на атомна централа във Финландия, където всички акционери в проекта са и потребители на електроенергията ѝ, давайки юридически гаранции за изкупуването ѝ на определени цени.

"За всеки инвеститор подобен механизъм дава яснота как ще си възвърне инвестицията. В България засега няма никакъв механизъм за връщане на инвестицията, освен продажбата на електрическа енергия на свободния пазар", заяви зам.-шефът на "Росатом".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес