"Росатом" готова за АЕЦ "Белене" "в удобна за правителството форма"

Компанията предупреди, че българската държава няма как да не се включи в проекта

Евгений Салков и Иван Андреев (най-вляво и най-вдясно) подписаха протокол за мерките за удължаване живота на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" в присъствието на Кирил Комаров и Теменужка Петкова, сн. БГНЕС

Руската ядрена корпорация "Росатом" е готова да участва в реализацията на проекта АЕЦ "Белене" "в удобна за българското правителство форма", заяви нейният заместник-директор Кирил Комаров в София. Дали компанията ще участва в търга за стратегически инвеститор в подновения от българските власти проект, ще зависи от конкретните условия, които трябва да станат ясни до края на октомври 2018 г. Самият конкурс се очаква да бъде обявен до края на годината.

"Процедурата още не е стартирала. Когато се формулират конкретните условия, отговорно ще ги разгледаме и ще преценим дали да участваме", заяви първият зам.-директор на "Росатом" пред журналисти. В сряда той участва заедно с енергийния министър Теменужка Петкова в церемония по подписването на документите за извършената работа по изготвянето и прилагането на мерките за удължаване живота на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", чийто лиценз изтича през есента на 2019 г.

Консорциум между руските "Росенергоатом" и дъщерната на "Росатом" – "Русатом Сървиз", и българската "Риск Инженеринг" оцениха срещу близо 35 млн. евро остатъчния експлоатационен ресурс на VІ блок, набелязани са 227 мерки за удължаване живота на реактора с още 30 години. От тези мерки 138 вече изпълнени, 70 ще се изпълнят до края на 2018 г., а останалите – в срока до изтичане на изтичане на сегашния лиценз, заяви Петкова.

През септември 2018 г. АЕЦ "Козлодуй" ще внесе в Агенцията за ядрено регулиране искане за нов 10-годишен лиценз на VІ блок, каза шефът на ядрената централа Иван Андреев. До края на 2017 г. атомната мощност е вложила 262 млн. лв. в модернизацията на двата реактора, за да продължат за работят. V блок получи миналата година десетгодишен лиценз. Отделно са платени 180 млн. лв. за увеличаване мощността на двата ВВЕР-1000 до 104 процента като част от модернизацията на мощностите. За мерките за удължаване на живота на VІ блок ще се инвестират през настоящата година 40 млн. лв., допълни Андреев.

Енергийният министър няколко пъти благодари на "Росатом" за свършената работа. Говорейки за финансовата печалба от 118 млн. лв. на АЕЦ "Козлодуй" за миналата година, което е огромен ръст спрямо 1.4 млн. лв. през 2016  г., Петкова отбеляза, че доброто финансово и техническо състояние на централата нямало да бъде постигнато без "прекрасните отношения" с "Росатом".

Позитивна динамика за нови ядрени проекти

"Досегашната позитивна динамика ще ни позволи да работим по нови проекти в областта на атомната енергия", заяви представителят на "Росатом", посочвайки доставката на по-ефективно и по-надеждно свежо ядрено гориво за "Козлодуй", дейности в преработката и съхранението на отработило ядрено гориво. 

"Приветстваме решенията на правителството и Народното събрание на България да се върнат към реализацията на АЕЦ "Белене". Както и преди, продължаваме да смятаме, че това е важен и необходим проект за гарантиране енергийната сигурност на страната и за получаването на достатъчно ниски цени за електроенергията. Готови сме да участваме в проекта в удобна за правителството форма", каза Комаров.

Попитан дали "Росатом" ще се включи в подготвяния от енергийното ведомство търг за стратегически инвеститор, вторият човек в руската компания каза, че това ще стане ясно когато се обяви процедурата. Той каза, че концернът е наясно с поставеното от българското правителство условие да не се предоставят държавни гаранции и пари за дострояването на АЕЦ "Белене".

"Росатом": Никъде по света няма подобни проекти без държавно участие

"Препоръките, които даваме на българското правителство и на Министерството на енергетиката са да се разгледат всички възможни варианти за реализацията на проекта. Истината е, че никъде по света такива енергийни проекти не се случват без държавно участие. Каква ще е формата на това участие е решение на правителството", коментира Кирил Комаров.

Той обърна внимание, че България на практика вече има участие в този проект чрез закупеното от "Росатом" ядрено оборудване за проекта. "Сигурен съм, че българското правителство ще вземе мъдро решение как за реализира проекта", допълни той.

Петкова на свой ред каза, че при подготовката на процедурата за избор на стратегически инвеститор ще вземат предвид всички варианти за довършване на АЕЦ "Белене", предложени и в доклада на БАН за проекта. Една от възможностите е държавата да запази известен дял в проекта чрез апортна вноска с площадката, вече купеното ядрено оборудване и документация и лицензи по проекта.

Досега от "Росатом" категорично са заявявали, че при продължаване на ядрения строеж остават негов изпълнител. Коментирана е и възможността руският концерн да отпусне заем за реализацията на атомната централа, оценявана на 20 млрд. лв., но за участие като акционер в проекта руснаците остават уклончиви.

Другият потенциален кандидат е държавната Китайска ядрена корпорация CNNC, която повече от година регулярно провежда срещи с представители на властта у нас. В началото на юни обаче неин представител повдигна въпроса за държавна подкрепа за ядрения проект, което е в разрез със заявеното намерение на правителството АЕЦ "Белене" повече да не гълта пари на държавата, която до момента е похарчила над 3.5 млрд. лв. за проекта.

Дали заявеният досега инвеститорски интерес ще се потвърди, ще стане ясно само след обявяването на търга за стратегически инвеститор, каза министър Петкова.

Руснаците ще подарят спортен комплекс на Козлодуй

Предстои да се види дали "Росатом" може да стане нещо повече от изпълнител на проекта "Белене", но компанията има трайни интереси в енергетиката на България. Като такива Комаров очерта поддръжката на работещата АЕЦ "Козлодуй". Той посочи, че в дейността си у нас компанията му се старае да има и социално участие в крайдунавския град, припомняйки, че миналата година е направила детска площадка там, а сега планира да построи и спортен комплекс за свободен достъп. Като се имат предвид огромните постъпления на "Росатом" от трайното ѝ участие в българската енергетика, размерът на социалното ѝ участие изглежда крайно непропорционален.

Шефът на ядрената централа обясни, че от дъщерната на "Росатом" компания за доставка на свежо ядрено гориво ТВЕЛ е предложила нов договор след изтичането на сегашния през 2020 г. Българският оператор обаче ще съгласува това с Европейската агенция по доставките и ще реши дали да обяви търг за доставка на свежо ядрено гориво. Досега АЕЦ "Козлодуй" не е работила с друго освен руско гориво.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес